ΕΛΛΑΔΑ

«Δημοψήφισμα οι εκλογές και για το ΠΑΣΟΚ»

δημοψήφισμα-οι-εκλογές-και-για-το-πασ-503914

Πολιτική διάσταση στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το οποίο συνέρχεται για να εκλέξει νέο γραμματέα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές αποτελούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας ότι ο Καλλικράτης είναι επανάσταση και κάθε επανάσταση είναι δύσκολη..
«Ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας μας είναι ακόμη μακρύς ακόμη δύσκολος, όμως κάναμε την αρχή, βάλαμε τα θεμέλια» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη περίοδο θα υλοποιηθούν πρωτοβουλίες στον τομέα της ανάπτυξης και της κοινωνικής πρόνοιας με προτεραιότητα των απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και ζημιογόγων ΔΕΚΟ καθώς και του φορολογικού μηχανισμού.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να στηρίξουν τις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να αναδειχτούν εκείνα τα πρόσωπα που πιστεύουν στις αρχές του “Καλλικράτη”.
Κάλεσε δε τους πολίτες να πουν “όχι” στις δυνάμεις που δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα, στις δυνάμεις που κρύβουν την αντίρρησή τους στην μνημονιολογία.
“Είμαστε δύναμη ανατροπής, αλλά και συνένωσης όσων δυνάμεων θέλουν την αλαγή μέσα από κοινούς στόχους”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέοου.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στις οποίες είχε αναφερθεί και στην ομιλία του στην ΔΕΘ.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη ότι τις μέρες αυτές κλείνει ένας πρώτος κύκλος, αλλά ανοίγει κι ένας νέος, ένας κύκλος μεγάλων, επαναστατικών και αυτονόητων αλλαγών για την Ελλάδα, οι οποίες “θα οδηγήγουν την πατρίδα μας όχι μόνο έξω από την κρίση, αλλά και θα την προστατεύσουν από μελλοντικές τέτοιες συνθήκες, καθώς επίσης και σε ένα κράτος βιώσιμης ανάπτυξης".
Αναφερθείς στην εξωτερική πολιτική της χώρας,ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν και 11 μήνες πριν η χώρα είχε χάσει τελείως την αξιοπιστία της, σήμερα την ανακτούμε με κόπο και αγώνα και σημείωσε ότι καθώς τα διεθνή φώτα παραμένουν πάνω στην Ελλάδα, η πρωτοβουλίες της κυβέρνησης παίρνουν διεθνή διάσταση για την αλλαγή της εικόνας της.
“Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια φάση εξωστρέφειας και επιθετικών πρωτοβουλιών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής”, είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι “κάνουμε σαφές παντού ότι η Ελλάδα είναι παντού παρούσα, ότι έχουμε λόγο”, καθώς επίσης και ότι πάμε πάντα ένα βήμα μπροστά σε όλα τα θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα.
Πριν ανακοινώσει την πρότασή του για τον Μ. Καρχιμάκη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο απερχόμενος Γραμματέας Σωκράτης Ξυνίδης, ανέλαβε τη θέση σε μια περίοδο πρωτοφανούς δυσκολίας για τη χώρα αλλά και το ΠΑΣΟΚ λόγω της μετάβασης στη διακυβέρνηση της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα οργανωτικά ζητήματα.

Γραμματέας ο Μ. Καρχιμάκης
Με το συντριπτικό ποσοστό του 85% ο Μιχάλης Καρχιμάκης εξελέγη νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καρχιμάκης, ο οποίος ήταν ο μόνος υποψήφιος έπειτα από πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, έλαβε 288 ψήφους επί 342 ψηφισάντων, ενώ υπήρχαν 54 λευκά.
Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα φέρει την πρότασή του για τη σύνθση του Πολιτικού Συμβουλίου,στο οποίο δεν θα μετέχουν κυβερνητικά στελέχη.
Θα είμαι ανοιχτός σε όλους τους συντρόφους, θα είμαι ανοιχτός σε όλα τα στελέχη και όλα τα μέλη, έτσι ώστε να δώσουμε αυτή την περίοδο μια πολύ μεγάλη μάχη: Τη μάχη των δημοτικών εκλογών, τη μάχη που πραγματικά δίνει μια άλλη πνοή στην Ελλάδα, που συνενώνει πόρους, που συνενώνει ανθρώπινο δυναμικό, που δημιουργεί προϋποθέσεις για τη διαφάνεια, που δημιουργεί προϋποθέσεις για τη σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος" δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης μετά την εκλογή.

Αρνηση Παπαϊωάννου για γραμματέας της Κ.Ο
O Μιλτιάδης Παπαϊωάννου δεν αποδέχθηκε την πρόταση να αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, θέση την οποία κατείχε ο νυν υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής.
Ο κ. Παπαϊωάννου εμφανίζεται ενοχλημένος, καθώς ανακοινώθηκε αυτή του η τοποθέτηση, το βράδυ του ανασχηματισμού, χωρίς να έχει ενημερωθεί, ενώ όπως δήλωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου, το πρωϊ της Τρίτης, δεν μπορεί συνειδησιακά να υποστηρίξει από τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο αποφάσεις για τις οποίες δεν συμμετέχει ο ίδιος στα κέντρα λήψης τους
Επεσήμανε πως είναι πολιτικός που δεν έχει ανάγκη αξιωμάτων, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του, επειδή, όπως είπε, υπήρξε ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, χωρίς να το γνωρίζει.
Ο κ. Παπαϊωάννου επικαλέσθηκε τη θέλησή του να παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη άρνηση υπήρξε και απο τον βουλευτή Θανάση Τσούρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου