ΕΛΛΑΔΑ

«Κουδούνι» με ευχές και αιχμές

κουδούνι-με-ευχές-και-αιχμές-503972

Τα κενά στα σχολεία είναι λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά και όσα υπάρχουν θα συμπληρωθούν εντός της εβδομάδας, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, από τη Σιβιτανίδειο Σχολή όπου βρέθηκε για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η κ. Διαμαντοπούλου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε και το 26ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Στο 28ο γυμνάσιο Παγκρατίου μαζί με τον Βασίλη Κικίλια βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είπε ότι Παιδεία και Υγεία δέχονται επίθεση από την κυβέρνηση του Μνημονίου. Σχολείο του Περιστερίου επισκέφθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, του Παλαιού Φαλήρου ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Κοντά στους μαθητές του Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς, απάντησε ότι καμία από «τις καταστροφές των τελευταίων μηνών δεν συμβαίνει. Υπήρχαν προβλέψεις για 20.000 κενά, για μη λειτουργία των σχολείων. Δε συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά. Τα σχολεία λειτουργούν κανονικά σε όλη την Ελλάδα. Τα κενά που υπάρχουν θα συμπληρωθούν μέσα στην εβδομάδα. Είναι πολύ λίγα σε σχέση με άλλα χρόνια. Τα βιβλία είναι όλα στις τάξεις. Θεωρώ ότι η χρονιά ξεκινάει με πολύ καλούς οιωνούς».
Η υπουργός συνέχισε: «Εύχομαι το σχολείο να δώσει γνώση, που είναι δύναμη ζωής, αρχές και αξίες που χρειαζόμαστε για μια ισχυρή και δίκαιη Ελλάδα».
Απηύθυνε έκκληση προς όλους, Πολιτεία, εκπαιδευτικούς, στις δυνάμεις της κοινωνίας, στους γονείς «να έχουμε πάνω από όλα τα παιδιά. Να ενώσουμε τις δυνάμεις για να προσφέρουμε στο σχολείο. Όλες οι διαφορές, οι συγκρούσεις, οι επιμέρους απόψεις που υπάρχουν, ας μείνουν μακριά από το σχολείο».
Ο αρχιεπίσκοπος, που είναι και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, καλωσόρισε τους μαθητές της Σιβιτανιδείου Σχολής και τους ευχήθηκε δύναμη, όρεξη και υγεία. Μάλιστα, τόνισε πως έχει τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας ότι θα βοηθήσει για την ανάπτυξη της σχολής.

Σε δημοτικό ο Κ. Παπούλιας
Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους μαθητές του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νικαίας. «Έχουμε χρέος να συμπαρασταθούμε για το εύρυθμο όλων των σχολικών μονάδων» τόνισε ο κ. Παπούλιας, ενώ απευθυνόμενος προς τους μαθητές τους είπε «να αγαπάτε το σχολείο, τους δασκάλους σας και να διαβάζετε πολύ. Σας έχει ανάγκη η χώρα μας».
Η κ. Διαμαντοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολική του παρουσία αναφέροντας ότι «με το κύρος και την αγάπη που έχει από τον ελληνικό λαό δίνει ένα μήνυμα σε όλη τη χώρα, ότι όλοι μαζί, όπως και κάθε οικογένεια, προσπαθούμε ώστε τα παιδιά μας να μην καταλάβουν δυσκολίες».

Ο Αντώνης Σαμαράς
Προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας παραβρέθηκε -μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Βασίλη Κικίλια- στον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 28ο Γυμνάσιο Παγκρατίου.
«Μετά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους η Παιδεία και η Υγεία είναι τα μεγάλα θύματα της κυβέρνησης του Μνημονίου» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «είμαστε εδώ κοντά στα παιδιά, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του κόσμου».
Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «ο πρωθυπουργός έχει τον ρόλο να αποφασίζει και να συντονίζει, όχι τον ρόλο του σχολιαστή και αναλυτή. Ο πρωθυπουργός δεν είναι κοντά στον κόσμο, δεν παρακολουθεί τα προβλήματα και λυπάμαι γιατί καμία ουσιαστική λύση δεν έχει».

Η Αλέκα Παπαρήγα
Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στους καθηγητές του 20ου Γυμνασίου Περιστερίου προειδοποίησε ότι «ο χώρος της παιδείας πρόκειται να χτυπηθεί αλύπητα και οι εκπαιδευτικοί θα νιώσουν την ίδια επίθεση με αυτή που υφίστανται οι εργάτες στα εργοστάσια», καλώντας τους να συμμετάσχουν «σε ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο με ενιαία αιτήματα πάλης, που δεν θα καταργεί τις ιδιαίτερες δράσεις του κάθε κλάδου».
«Ο κοινωνικός σας ρόλος τελείωσε, η υποβάθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης θα πάρει τέτοια μορφή που δεν είχαμε δει ποτέ μέχρι τώρα» επισήμανε, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα δώσει στους εκπαιδευτικούς ένα διάστημα τριών-τεσσάρων ετών, έτσι ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν για αντίσταση, γιατί αλλιώς θα καταλήξουν «υπάλληλοι δημάρχων».

Ο Γ. Καρατζαφέρης
Το σχολείο, στο οποίο φοίτησε ο ίδιος πριν από 50 χρόνια, το 1ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου, επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Απευθυνόμενος στους μαθητές τους προσφώνησε «συμμαθητές και συμμαθήτριες» και πρόσθεσε: «Λένε ότι έχω καταφέρει κάποια πράγματα. Ό,τι κατάφερα, το χρωστώ σε αυτό το σχολείο, το οποίο κρατώ πάντα μέσα στη καρδιά μου. Σπουδαίοι δάσκαλοι, με μεράκι και κέφι, ανάλογο μεράκι και κέφι που έχουν και οι δικοί σας δάσκαλοι. Εάν αγαπάτε το σχολείο σας, σέβεστε τους καθηγητές σας, λατρεύετε τους γονείς σας, πιστεύετε στην πατρίδα, τότε να είστε σίγουροι και σίγουρες ότι θα πετύχετε».

Ο Αλ. Τσίπρας
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρέστη στον αγιασμό στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.
Αμέσως μετά έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Φέτος δυστυχώς το σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει σε λιγότερα σχολειά, σε λιγότερα τμήματα και για λιγότερους εκπαιδευτικούς.
» Με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία, οδηγείται το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε χρεοκοπία. Αλλά μία κοινωνία με χρεοκοπημένο εκπαιδευτικό σύστημα είναι καταδικασμένη να βουλιάξει».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου