ΕΛΛΑΔΑ

Δίνουμε τη μάχη της επιβίωσης

δίνουμε-τη-μάχη-της-επιβίωσης-504623

Μήνυμα συλλογικής προσπάθειας, συλλογικής ευθύνης και απόφασης για την αναμόρφωση της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με την χθεσινή ομιλία του στην 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Η μάχη δεν είναι μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή την μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ταυτόχρονα έστειλε και μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας: «Μαζί, θα τα καταφέρουμε! Μαζί θα αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Η πρόκληση δεν είναι κομματική. Είναι πατριωτική».

Αναφερόμενος στους 11 μήνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός είπε ότι απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας και παρατήρησε: «Καταβάλαμε μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Δώσαμε ένα σκληρό, καθημερινό, αδυσώπητο αγώνα για να σώσουμε την πατρίδα μας από αυτό που μόλις πριν από λίγους μήνες όλοι θεωρούσαν δεδομένο. Τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το θέμα δεν ήταν το «αν», αλλά το «πότε». Κι όμως. Με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το όραμα του για την ανάπτυξη και σημείωσε: «Το όραμά μας για την ανάπτυξη είναι ένα όραμα που συνδέεται άρρηκτα με βασικές αξίες.

Α) ευνομία και ενίσχυση της δημοκρατίας

Β) κοινωνικό κράτος που μπορεί να εγγυηθεί δικαιώματα σε όλους και όχι προνόμια για τους ισχυρούς.

Γ) επένδυση στον άνθρωπο ώστε να πάμε στην πράσινη ανάπτυξη της δημιουργίας, της καλλιέργειας, της καινοτόμας φαντασίας.

Για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση είπε:

– Πρώτη μας μεγάλη αλλαγή και μήνυμα – με τεράστιο αντίκτυπο για την ανάπτυξη: αλλάζουμε το κράτος.

– Δεύτερη μεγάλη αλλαγή – δεύτερο μήνυμα: προστατεύουμε τους ευάλωτους.

Γιατί κοινωνία χωρίς συνοχή δεν μπορεί να δημιουργήσει, να εξελιχθεί.

– Τρίτη μεγάλη αλλαγή: Ανοίγουμε το δρόμο για επενδύσεις, ενισχύουμε την υγιή επιχειρηματικότητα.

– Τέταρτη μεγάλη αλλαγή: Βάζουμε τέλος στην κοινωνική πρόκληση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Τραβάμε οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν.

– Πέμπτη μεγάλη αλλαγή: Η Πράσινη Ανάπτυξη

– Έκτη μεγάλη αλλαγή – έκτο μήνυμα προς την κοινωνία: Προχωράμε σε επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Μίλησε για ένα νέο ξεκίνημα και σημείωσε: «Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε μια μάχη απέναντι σε αρρωστημένες λογικές και καθεστωτικές νοοτροπίες για να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μας. Ξεκινήσαμε μια μάχη δίπλα στον Ελληνικό λαό, απέναντι στο «δεν γίνεται». Με απόλυτη σιγουριά ότι αυτήν την μάχη θα την κερδίσουμε μαζί. Όλοι μαζί!

Στους δρόμους η δυσαρέσκεια

Πεδίο συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών έγινε χθες το απόγευμα το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πέντε διαφορετικές πορείες διαμαρτυρίας για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης συγκροτήθηκαν με διαφορά μισής ώρας μεταξύ τους, από διαφορετικές αφετηρίες, με κατάληξη την πλατεία ΧΑΝΘ

Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου στην Εγνατία στις 6 μ.μ. Στον ίδιο χώρο στις 6:30 συγκεντρώθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη λεωφόρο Νίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους, συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ και στις 18:30 στην Καμάρα έγινε η προγραμματισμένη συγκέντρωση της εξωκοικοβουλευτικής Αριστεράς.

Ακόμη, στις 19:00 στην πλατεία Συντριβανίου ξεκίνησε η συγκέντρωση αντιεξουσιαστικών κινήσεων και όσων συμμετείχαν στο φεστιβάλ «Άμεση Δημοκρατία» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Η αστυνομία είχε λάβει από το πρωί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ από την Παρασκευή ίσχυσε σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στους δρόμους γύρω από τη ΔΕΘ και το «Βελλίδειο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος εγκαινίασε το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε: «Τη Δημοκρατία, εμείς θα την περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο. Όπως θα περιφρουρήσουμε και το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν, το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζουν την αγωνία τους, αλλά ταυτόχρονα υπενθυμίζω την υποχρέωση όλων μας να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών. Και αυτό θα το πράξουμε».

Κατάληψη σε περίπτερο της ΔΕΘ

Το πρωί ωρομίσθιοι και αναπληρωτές καθηγητές πραγματοποίησαν κατάληψη στο περίπτερο 15 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εκπαιδευτικοί απέκλεισαν το περίπτερο με πανό για περίπου μία ώρα και φώναξαν συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής, ενώ ζήτησαν συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας (που φέτος δεν συμμετέχει στην ΔΕΘ).

Ζήτησαν επίσης μαζικούς διορισμούς, κάνοντας λόγο για μεγάλο αριθμό κενών στα σχολεία, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα, εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων φέτος χιλιάδων εκπαιδευτικών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου