ΕΛΛΑΔΑ

«Η χώρα γυρίζει σελίδα»

η-χώρα-γυρίζει-σελίδα-504933

Τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη ΔΕΘ και την HELEXPO και κατ’ επέκταση τη Θεσσαλονίκη και την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των δύο εκθέσεων, αμέσως μετά τον αγιασμό και τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα περίπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπου προβάλλονται νέες μορφές παραγωγής ενέργειας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών και άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες.
Ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα επιτεύγματα στον τομέα της καινοτομίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρουσιάζονται στην 75η ΔΕΘ, όπως τα εύκαμπτα φωτοβολταϊκά.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια σπαταλήθηκαν ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά τώρα βαδίζουμε με σταθερά βήματα και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη γιατί αξίζει πολύ περισσότερα.
Οι πρόεδροι των δύο εταιρειών, Γιάννης Κωνσταντίνου της ΔΕΘ και Πάρης Μαυρίδης της HELEXPO, τού επέδειξαν το ηλιακό δένδρο που έχει τοποθετηθεί στους χώρους της ΔΕΘ.
Στο περίπτερο της ΔΕΗ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος είπε στον Γ. Παπανδρέου «τη ΔΕΗ και τα μάτια σου».
Στο περίπτερο του υπουργείου Οικονομίας, δύο εκπρόσωποι εργαζομένων με συμβάσεις stage πλησίασαν τον κ. Παπανδρέου και του ζήτησαν να δείξει η κυβέρνηση ανθρώπινο πρόσωπο απέναντί τους.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας και το περίπτερο της Νομαρχίας. Εκεί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης τον υποδέχθηκε με ποντιακό συγκρότημα και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.
Στη διάρκεια του αγιασμού ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος εξέφρασε την ευχή να μην υποστούν οι πολίτες άλλες επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση καταβάλλει τέτοιες προσπάθειες. Εξέφρασε ακόμη τη χαρά του γιατί για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε στην Θεσσαλονίκη.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χάρης Παμπούκης, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Αννα Διαμαντοπούλου, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, υφυπουργοί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής με την καθιερωμένη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

To προφίλ της 75ης ΔΕΘ
Υπενθυμίζεται ότι η φετινή Έκθεση είναι αφιερωμένη στην καινοτομία-πράσινη ανάπτυξη.
Η 75η ΔΕΘ θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ουγγαρία.
Συγκεντρώνει 16 επίσημες κρατικές συμμετοχές και περιλαμβάνει 11 ειδικά αφιερώματα, συνέδρια, συναυλίες και αρκετές «πράσινες» δράσεις.
Μεταξύ αυτών, η πράσινη πύλη της ΔΕΘ, την οποία συνθέτουν 25.000 φυτά σε ειδική σκαλωσιά, το μοναδικό παγκοσμίως ηλιακό δέντρο, το βιοκλιματικό σπίτι, τα ηλιακά περίπτερα και τα ηλεκτρικά-ενεργειακά ποδήλατα.
Οι φετινές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.041 έναντι 915 πέρυσι, ενώ αισθητά αυξημένος είναι και ο συνολικός εκθεσιακός χώρος.
Στη ΔΕΘ αναμένονται 250.000 επισκέπτες, ενώ τρεις στους δέκα εκθέτες είναι νεοεμφανιζόμενοι.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου