ΕΛΛΑΔΑ

Σημαιοφόροι με κλήρωση: «Ναι» του ΣτΕ, αλλά με… καμπανάκια σε Γαβρόγλου

σημαιοφόροι-με-κλήρωση-ναι-του-στε-α-365498

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επεξεργάστηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οργάνωση και λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων και εξέδωσε την υπ´ αριθμον 140/2017 γνωμοδότηση του. Σε αυτήν, οι σύμβουλοι επικράτειας τονίζουν αφενός πως ο εκκλησιασμός οδεύει προς κατάργηση και αφετέρου πως υπάρχει κίνδυνος η παρέλαση να γίνεται χωρίς σημαιοφόρους ή με λιγότερους παραστάτες αφού δεν προβλέπεται η κλήρωση αναπληρωματικών.

Ειδικότερα, το ΣτΕ επισημαίνει για το ζήτημα της κλήρωσης των σημαιοφόρων (το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις) πως κατ’ αρχάς είναι «νόμιμη, εν όψει του ότι δεν αντίκειται στην εξουσιοδότηση του άρθρου 4 παράγραφος 11 του νόμου 1566/1985». Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ οι σημαιοφόροι ορίζονται με κλήρωση ανάμεσα στους μαθητές της ΣΤ´ Τάξης, δυο φορές το χρόνο. Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας διατηρεί το δικαίωμα να εκδόσει απόφαση με την οποία να επανακαθορίσει τον τρόπο επιλογής τους.

Το ΣτΕ, ωστόσο, σημειώνει πως δεν αποκλείεται η παρέλαση να γίνεται και χωρίς σημαιοφόρο ή με λιγότερους παραστάτες, αφού δεν προβλέπει το διάταγμα την κλήρωση αναπληρωματικών σημαιοφόρων και παραστατών για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρξει αιφνίδια ασθένεια ή ατύχημα στους ήδη κληρωθέντες σημαιοφόρους ή παραστάτες.

Παράλληλα, το ΣτΕ εκφράζει το φόβο πως οδεύει προς κατάργηση ο εκκλησιασμός. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η ρύθμιση του σχεδίου ΠΔ, η οποία ορίζει πως ο εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, είναι ατελής. Συγκεκριμένα, στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται πως η έλλειψη καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων για τη λήψη της απόφασης, καθιστά αόριστη την ρύθμιση, καθώς είτε επιτρέπει την -χωρίς κριτήρια- παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού είτε, αντιθέτως, την πραγματοποίηση του “καθ΄ υπέρβαση του εκπαιδευτικώς προσηκόντως μέτρου».

Επίσης, στη γνωμοδότηση γίνεται αναφορά στην εορτή των Τριών Ιεραρχών. Κι αυτό διότι απαιτείται η λήψη απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων, η οποία θα καθορίζει το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων. Το ΣτΕ θέτει θέμα συνταγματικότητας της παραγράφου, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη συμμετοχή ή όχι των ετεροδόξων και αλλοθρήσκων στους ελληνικούς θρησκευτικούς εορτασμούς.

[newsit.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου