ΕΛΛΑΔΑ

Στις ΗΠΑ για συναντήσεις ο πρωθυπουργός

στις-ηπα-για-συναντήσεις-ο-πρωθυπουργ-436193

Επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ, από τις 18 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός. Στη διάρκεια της παραμονής του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον ο κ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, όπως επίσης και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Στις 21 Σεπτεμβρίου ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Επίσης, θα παραστεί και θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, καθώς και στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Το πρόγραμμά του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη, την Κυριακή, με συνάντηση που θα έχει με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Στις 20 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου για τη Χιλιετία και θα λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.
Την ίδια μέρα, θα παρακαθίσει σε γεύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή τού προέδρου του και σημαντικών στελεχών της Γουόλ Στριτ, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης. Το απόγευμα, θα προεδρεύσει συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και με στελέχη του Κογκρέσου.
Την Τετάρτη, εκτός από συναντήσεις με ξένους ηγέτες, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει σε αξιωματούχους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών, και ομογενείς ακαδημαϊκούς, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Το ίδιο βράδυ, θα δώσει το «παρών» και στη δεξίωση που πραγματοποιεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, μέσα στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του οργανισμού του.
Την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου θα παρευρεθεί στην επίσημη έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης, κατά την οποία θα μιλήσει και ο Αμερικανός ηγέτης.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα για τη νέα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, όπου αναμένεται να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε εκδήλωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή πέραν των τριακοσίων ατόμων. Πρόκειται για άτομα με ειδική βαρύτητα στη διαμόρφωση της εξωτερικής, αλλά και της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Το βράδυ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, όπου θα παραστεί και ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου. Στη συνέχεια, θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.
Ομιλητής εκ μέρους της Ελλάδας στη Γενική Συνέλευση θα είναι φέτος ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Ο κ. Δρούτσας θα μιλήσει την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με ομολόγους του, ενώ θα συνοδεύει τον Πρωθυπουργό σε συναντήσεις με ξένους ηγέτες και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σύνοδο για τα μικρά νησιωτικά κράτη.
Επίσης, θα συμμετάσχει στις συναντήσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ με ΗΠΑ και ΕΕ με Ρωσία.

Συμμετοχή Χριστόφια

Παρά τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση Μπαν Κι-μουν – Χριστόφια – Έρογλου. Και πέρσι επιδιώχθηκε να γίνει κοινή συνάντηση του Γ.Γ. με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον κ. Ταλάτ, την ίδια χρονική περίοδο, αλλά η προσπάθεια "ναυάγησε", όπως και φέτος, λόγω αντίδρασης της κυπριακής πλευράς, επειδή ο κ. Χριστόφιας παρίσταται στη Γενική Συνέλευση ως αρχηγός κράτους κι όχι ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Ο κ. Έρογλου αναμένεται να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Η τουρκική αντιπροσωπεία του ετοιμάζει σειρά επαφών, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, θα παραστεί και θα μιλήσει στις εργασίες της Ισλαμικής Διάσκεψης και θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Στη Νέα Υόρκη θα βρίσκεται εκείνες τις μέρες και ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου