ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν έχει επέλθει λήξη συναγερμού»

δεν-έχει-επέλθει-λήξη-συναγερμού-435866

Στη Θεσσαλονίκη ήρθαμε για να κάνουμε δουλειά, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο πρώτο -με τη νέα σύνθεση- Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων 11 μηνών «να κρατηθεί ζωντανά η ελπίδα» και να μην χρεοκοπήσει η χώρα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει και δεν επιτρέπεται η χαλάρωση. «Δεν έχει επέλθει λήξη συναγερμού», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια που γίνεται για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Aναφερόμενος στη νέα δομή του Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι αυτή ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα αυτές που απαιτούν διυπουργική αντιμετώπιση. Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την πρόσφατη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ιστορικού Κέντρο της Αθήνας.

Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είπε ότι αυτές θα ανακοινωθούν κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στους υπουργούς ότι είναι «αντιεξουσιαστές της εξουσίας», καλώντας τους να ταυτιστούν με το πρόβλημα του πολίτη και όχι με την καρέκλα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύο διυπουργικών επιτροπών:

• Η Επιτροπή για Θέματα Ανάπτυξης και σε αυτή συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Πολιτισμού και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις επενδύσεις.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου η σύνθεση της Επιτροπής μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση, ανάλογα με το θέμα που θα εξετάζει.

• Η Επιτροπή για Θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, την οποία συντονίζει η υπουργός Εργασίας και συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ακολούθησε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος -ως πολίτης της Θεσσαλονίκης- τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συνεδρίαση του Υπουργικού στην πόλη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη υλοποίησης του «Καλλικράτη» για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συνεχίστηκε με την ομιλία του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, ο οποίος ανέπτυξε το σχέδιο για την απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εξετάσει το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών για την εξυγίανση του ΟΣΕ, το οποίο προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των σιδηροδρομικών.

Τα σχόλια της Αντιπολίτευσης

«Πρέπει να είναι κανείς εκτός πραγματικότητας ή να θέλει σώνει και καλά να προκαλέσει την κοινή γνώμη» τόνισε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος της ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού.

Το ΚΚΕ υπογράμμισε: «Εάν η κυβέρνηση δεν υλοποιούσε τη βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα τότε θα άξιζε να σχολιάσουμε όπως αρμόζει τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη νέα θεατρική υπουργική παράσταση που ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη».

Από πλευράς ΣΥΝ ο Π. Σκουρλέτης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπόρεσε να κρατήσει τη χώρα όρθια, αλλά την έσπρωξε στον Καιάδα της ύφεσης».

Σε επιχειρηματίες

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να επανεξεταστεί το ΤΕΜΠΜΕ, διότι παρατηρείται μια δυστοκία, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα χρηματοδότηση, παρείχε ενώπιον επαγγελματοβιοτεχνών ο πρωθυπουργός. Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τις τράπεζες να πάρουν αυτό το ρίσκο της χρηματοδότησης για να μπορέσει να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οργάνωσε ο Τομέας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός τόνισε: «θέλουμε καθαρές σχέσεις κράτους-ιδιωτικού τομέα».

Οι σχέσεις κράτους – ιδιωτικού τομέα είχαν δαιμονοποιηθεί λόγω της διαφοράς που είχε αναπτυχθεί, επισήμανε ο κ. Παπανδρέου και είπε ότι «ως σοσιαλιστές δεν πρέπει να φοβόμαστε την έννοια του επιχειρείν».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, που πέρα από την κερδοφορία των επιχειρήσεων, βλέπει και την ανάγκη να ανταποκρίνονται στη λύση κοινωνικών προβλημάτων.

Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληρονόμησε η χώρα από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είπε ότι «όταν δεν έχεις αξιοπιστία ό,τι και να πεις δεν μπορείς να πείσεις».

Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τη σημασία που έχει η αξιοπιστία κάποιου όταν πάει να πάρει δάνειο από τράπεζα και στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι «και οι τράπεζες δεν μετράνε πάντα σωστά την αξιοπιστία». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ευθύνες των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην περίπτωση της Γουόλ Στριτ για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και την κρίση που πληρώνουμε σήμερα.

«Στην Ελλάδα περάσαμε την κρίση ιδιαίτερα λόγω έλλειψης αξιοπιστίας της χώρας, αλλά τους 11 μήνες που είναι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση χτίζεται πάλι σιγά – σιγά η αξιοπιστία και αυτή είναι η βάση για τις μεγάλες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να παταχθεί η διαφθορά στην επιχειρηματικότητα διότι με τη διαφθορά οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν γρήγορα υψηλά κέρδη, αλλά δεν έχουν μέλλον και προοπτική.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τις επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνέργεια και προτάσεις για νέες ιδέες και να μην τα περιμένουν όλα από τον πρωθυπουργό.

Ζήτησε, δε, να μπει τέλος στις πελατειακές σχέσεις, σε νοοτροπίες πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Αντικαρκινικό Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου