ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι 30 μαθητές σε κάθε τμήμα

μέχρι-30-μαθητές-σε-κάθε-τμήμα-505428

Εναρξη σχολικής της χρονιάς τη Δευτέρα, με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου να διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό – επιφυλάχθηκε πάντως να αξιολογήσει ξανά την κατάσταση που θα φανεί τις πρώτες ημέρες. Δεσμεύτηκε ακόμη ότι δεν θα υπάρξουν τμήματα με περισσότερα από τριάντα παιδιά.
Η κ. Διαμαντοπούλου, είπε ότι τη Δευτέρα θα ανοίξουν σε ολόκληρη τη χώρα 15.000 σχολεία, με 1.350.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς και πρόσθεσε: "Οι "Κασσάνδρες" έκαναν προσθαφαιρέσεις και έβγαζαν το συμπέρασμα ότι θα λείπουν 20.000 εκπαιδευτικοί. Και θα ήταν έτσι η κατάσταση, αν αφήναμε τα πράγματα στον "αυτόματο πιλότο". Οι κινήσεις του υπουργείου ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με νομοθετικές ρυθμίσεις, με εξορθολογισμό στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, δρομολογήθηκε η επιστροφή 5.000 εκπαιδευτικών αποσπασμένων".
Ανακοίνωσε επίσης ότι ως τα Χριστούγεννα θα λειτουργήσει και το νέο μέτρο της "κάρτας σχολείου", μέσω του οποίου θα φαίνεται πού και ποια είναι τα εκπαιδευτικά κενά, πόσοι εκπαιδευτικοί και ποιών ειδικοτήτων υπηρετούν σε κάθε σχολείο κ.λπ.
Αναφερόμενη σ΄ ένα από τα σημεία τριβής με τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, το θέμα της μετακίνησης καθηγητών σε ολοήμερα δημοτικά, η υπουργός είπε ότι "υπήρξαν κρούσματα ομάδων καθηγητών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο της μετακίνησης των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά δεν τα κατάφεραν".
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας φέτος διορίστηκαν 2.825 μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Επίσης, 6.337, έως στιγμής, αναπληρωτές, ενώ υπάρχουν πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον περίπου 9.000 αναπληρωτών. Περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί, που ήταν αποσπασμένοι και δεν βρίσκονταν στα σχολεία, επιστρέφουν, και υπάρχει πλεονάζον προσωπικό 4.277 εκπαιδευτικοί, που θα καλύψουν ανάγκες στην πρωτοβάθμια, ή σε ΙΕΚ, ή και σε γραφεία εκπαίδευσης.
Στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία, εξάλλου, θα διατεθούν περί τους 815 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας ειδικοτήτων, όπως αγγλικής γλώσσας και φυσικής αγωγής. Η υπουργός, πάντως, τόνισε ότι σε περίπου δέκα ημέρες θα ανοίξει και νέα φάση συμπληρωματικών διορισμών αναπληρωτών.
Σημείωσε, δε, ιδιαίτερα ότι δεν υπάρχει τμήμα με 30 παιδιά και ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου, οι μαθητές θα είναι λιγότεροι ανά τάξη.
Σε ό,τι αφορά, όμως, την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά σε μικρά σχολεία και σ΄ εκείνα, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Στα υπόλοιπα σχολεία, όπου χρειάζεται, θα γίνεται μέσω Ίντερνετ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου