ΕΛΛΑΔΑ

Στο Ραγκούση τα ηνία του συντονισμού

στο-ραγκούση-τα-ηνία-του-συντονισμού-436212

Νέα συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Η σύσκεψη έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, καθώς ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη εν όψει της ΔΕΘ, ενώ δεν μετείχε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.
Στη σύσκεψη, που είχε αντικείμενο την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη.
Οι συσκέψεις πραγματοποιούνται στον έκτο όροφο του υπουργείου Εσωτερικών, όπου έχουν αδειάσει γραφεία, προκειμένου να φιλοξενήσουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ δεν αποκλείεται να ετοιμαστεί γραφείο και για τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.
Εκεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πεταλωτή, θα συνεδριάζει σε τακτική βάση «η ομάδα σχεδιασμού» της κυβέρνησης, η οποία ανάλογα με τα θέματα που ανακύπτουν θα εμπλουτίζεται με την παρουσία των αρμόδιων υπουργών, ενώ στις μελλοντικές συνεδριάσεις θα συμμετέχουν οι Νίκος Αθανασάκης και Τηλέμαχος Χυτήρης.
Ηχηρή είναι η απουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου από τη σύσκεψη, τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη. Πάντως, συνεργάτες του τονίζουν ότι ο κ. Πάγκαλος συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, αφού ο ανασχηματισμός δεν άλλαξε καθόλου τις αρμοδιότητές του.
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο κ. Ραγκούσης έχει πάρει όλες τις αρμοδιότητες του συντονιστή του κυβερνητικού έργου, όχι όμως και τον τίτλο, για να μην προκληθούν μεγάλες αντιδράσεις και ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου στις συσκέψεις της ομάδας σχεδιασμού «νομιμοποιεί» τον ρόλο του υπουργού Εσωτερικών και λειτουργεί σαν ασπίδα απέναντι στις (αναμενόμενες) επιθέσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διευκρίνισε ότι η ομάδα αυτή δεν θα είναι ούτε άτυπη κυβερνητική επιτροπή, ούτε «πρωινός καφές», ότι δεν θα ασχολείται με τα θέματα της καθημερινότητας ούτε με την επικοινωνία, αλλά θα χαράσσει ευρύτερες πολιτικές και ότι όποτε χρειάζεται θα καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί.
Επίθεση της Ν.Δ.

Συνέχισε την επίθεσή του στην κυβέρνηση με αφορμή τον ανασχηματισμό, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Σε χθεσινή του δήλωση αναφέρει ότι "μαλλιά κουβάρια κινδυνεύουν να γίνουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, αν δεν ξεκαθαριστούν άμεσα οι αρμοδιότητές τους".
Κατηγορεί δε την κυβέρνηση για σύγχυση που επικρατεί και που "μπλοκάρει σε πολλούς κρίσιμους τομείς κάθε δυνατότητα παραγωγής ουσιαστικού έργου".

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου