ΕΛΛΑΔΑ

Αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας

αναγκαία-η-αναμόρφωση-της-χώρας-472419

«Περνάμε δύσκολες στιγμές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης παρουσία υπουργών, ενόψει της ΔΕΘ.
Ο Γ. Παπανδρέου περιέγραψε την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά (λουκέτα, ύφεση) και την κοινωνία (ανεργία), επισήμανε ότι ωστόσο υπάρχουν και χρονίζοντα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και τόνισε ότι πέρα από τις υποχρεώσεις του μνημονίου είναι αναγκαία η αναμόρφωση της χώρας με συντονισμένη δράση.
Επίσης, αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία να καταστεί ατμομηχανή της ανάπτυξης, ένας αναπτυξιακός πόλος για όλη την επικράτεια.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης: τί θα πάρει η Θεσσαλονίκη, τί θα δώσει η Αθήνα, μια μιζέρια γύρω από την νομή κρατικής πίτας, μια διαλυτική συζήτηση, είπε.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι περνάμε δύσκολες στιγμές, καθώς υπάρχει ύφεση, ανεργία, κλείνουν καταστήματα, αλλά, όμως, υπάρχουν και χρονίζοντα προβλήματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της φοροδιαφυγής, που πρέπει να αντιμετωπιστούν μακριά από πελατειακές αντιλήψεις.
Εκτός από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, είπε ότι είναι ανάγκη η αναμόρφωση της χώρας με συντονισμένη δράση.
Σε σχέση με την κριτική που ασκείται στο μνημόνιο, παρατήρησε πως αν δεν είχαμε το μνημόνιο δεν θα είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.
Επίσης, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» μέσω του οποίου μεταφέρονται εξουσίες από την κεντρική διοίκηση στην Περιφέρεια και σημείωσε ότι η εφαρμογή του θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Συναντήσεις
Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Μάρκο Μπόλαρη και τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν η πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι προτάσεις των δύο υποψηφίων για τον Δήμο και την Περιφέρεια, καθώς και θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.
O κ. Μπόλαρης είπε ότι αυτές τις μέρες ασχολείται περισσότερο με οργανωτικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας και αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, λέγοντας πως τα σχόλια τα κάνει ο λαός, ο οποίος θα ψηφίσει.
Ο Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του για τη θετική απήχηση που έχει στον κόσμο η στήριξη του ΠΑΣΟΚ στις υποψηφιότητες του Γιώργου Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Σήμερα στις 12:00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο στον ΟΛΘ.

Το πρόγραμμα των
πολιτικών αρχηγών

Με την παρουσία του στην τελετή αγιασμού της 75ης ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου στα γραφεία της Helexpo θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στη φετινή έκθεση ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του στη ΔΕΘ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.
Θα ακολουθήσει συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ (10.00), ενώ στις 10.45 ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τους χώρους της ΔΕΘ και στις 20:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία («Ι. Βελλίδης»).
Στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου (12:00, στο «Ι. Βελλίδης»).
Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 18 Σεπτεμβρίου (20.00,«Ι.Βελλίδης»), ενώ την επομένη (19 Σεπτεμβρίου) θα δώσει συνέντευξη Τύπου (12.00, «Ι. Βελλίδης»).
Κατά χρονική σειρά, το πρόγραμμα των υπόλοιπων αρχηγών κομμάτων έχει ως εξής: Ο
πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γεώργιος Καρατζαφέρης, θα επισκεφτεί τη ΔΕΘ στις 14 Σεπτεμβρίου, θα έχει συνάντηση με τα προεδρεία HELEXPO-ΔΕΘ στις 17.30 και συνέντευξη Τύπου στις 19.00.
Στις 15 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα
Παπαρήγα, θα συναντηθεί με τα προεδρεία των δύο εταιριών στις 09.30 και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 11.00.
Στις 16 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12:00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου