ΕΛΛΑΔΑ

Τα μεγάλα στοιχήματα του ανασχηματισμού

τα-μεγάλα-στοιχήματα-του-ανασχηματισ-473945

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, οφείλει να δώσει ελπίδα στους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ήδη θυσιάσει πολλά για να βγει ο τόπος από το τέλμα.
Γεννά όμως ερωτηματικά, αφού, παρά τα όσα έχει πει από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε ο πρωθυπουργός περί μικρού και ευέλικτου σχήματος, τώρα εμφανίζεται μια κυβέρνηση – μαμούθ με 48 μέλη.

Τα δυο μεγάλα στοιχήματα

Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, έχει δυο κρίσιμα στοιχήματα, της ανάπτυξης και της καθημερινότητας.
Ο χρόνος είναι αμείλικτος! Οι πιέσεις που θα δεχθούν τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα είναι αφόρητες τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Και για να είναι έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν όλα θα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα. Το άλλοθι και το περιθώριο χρόνου που δίνεται σε κάποιον υπουργό που αναλαμβάνει ένα νέο χαρτοφυλάκιο για αν ενημερωθεί αυτή τη φορά δεν υφίσταται.
 
1ο στοίχημα: Ανάπτυξη
Η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Ανάπτυξης ήταν κάτι αναμενόμενο. Ομως για να μπορέσει να βάλει μπροστά την ατμομηχανή πρέπει να έχει και τα βασικά. Αυτό όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν συμβαίνει.
Δεν θα διαχειρίζεται τις ξένες επενδύσεις οι οποίες περνούν στα χέρια του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούν τα υπουργεία που έχουν να κάνουν με την οικονομία, ως συγκοινωνούντα δοχεία δεν έχει αποσαφηνιστεί.
 
2ο στοίχημα: Καθημερινότητα
Με ένα τόσο μεγάλο σχήμα, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο συντονισμός τόσων υπουργών και υφυπουργών μπορεί να αποδειχθεί Γολγοθάς τόσο για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο όσο και για το νέο υπερυπουργό, Γιάννη Ραγκούση.
Επίσης, αυτός ο ανασχηματισμός ο οποίος θα πρέπει να βγάλει την κυβέρνηση και τον τόπο από το οικονομικό κυρίως αδιέξοδο δεν αλλάζει ριζικά την εικόνα της κυβέρνησης ούτε επι της ουσίας προσφέρει κάτι καινούριο. Υπουργοί που μπορεί να θεωρούνταν πετυχημένοι δεν βρέθηκαν εκτός, αλλά άλλαξαν πόστο. Επι της ουσίας μόνο δυο μέλη του προηγούμενου υπουργικού συμβουλίου βρέθηκαν εκτός, η κα Μπατζελή (Γεωργία) και ο κ. Καρχιμάκης ο οποίος όμως θα τοποθετηθεί σε κομματική θέση.
Η κα Μπατζελή, “πλήρωσε” την απροθυμία της να μεταπηδήσει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και στην θέση της τοποθετήθηκαν, σε ένα κρίσιμο υπουργείο για τη καθημερινότητα χιλιάδων αγροτών, ο Κώστας Σκανδαλίδης και η Μιλένα Αποστολάκη, τους οποίους εκ των πραγμάτων χωρίζουν έτη φωτός από τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Αυτό είναι ένα απο τα παράδοξα αυτού του ανασχηματισμού. Ισως λοιπόν το ανακάτεμα της τράπουλας από το Γιώργο Παπανδρέου να μην δώσει ώθηση στο κυβερνητικό έργο, αλλά να καθυστερήσει σημαντικά όλες αυτές τις τομές που επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός
 
Οι πρώτες αντιδράσεις
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε για τον ανασχηματισμό: «Δεν χρειάστηκαν παρά 11 μήνες και μία μακρά νύχτα, με ένα πρωτοφανές κωμικοτραγικό παρασκήνιο, για να αναγνωρίσει ο Πρωθυπουργός την αποτυχία της κυβέρνησής του.

»Με τον ανασχηματισμό, που είναι προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών, την πληρώνουν βέβαια ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης. Όμως, με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής θα συνεχίσουν να την πληρώνουν ο τόπος μας και ο λαός μας. Τελικά, είναι μια κυβέρνηση για τα ‘μαύρα μεσάνυχτα’, που αυτοδιασύρεται από το ξεκίνημά της, εξαιτίας των χειρισμών του Πρωθυπουργού» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός αναζητά υπουργούς ικανούς να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να έχουν τη ικανότητα να ξεγελούν το λαό. Η πολιτική που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία δεν είναι αποτέλεσμα λαθών ή κακού συντονισμού της κυβέρνησης ούτε αριθμού υπουργείων ή ονομασίας τους. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

»Όσο ο συσχετισμός δύναμης θα είναι υπέρ τους είτε αλλάζουν πρόσωπα είτε αλλάζουν ακόμα και κόμματα στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι διαρκώς χειρότερο. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης προς όφελός του. Αντί να εμπιστεύεται και να ανέχεται αυτούς που τον καταδικάζουν στη φτώχεια, να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να φτιάξει τη συμμαχία του και να τα αλλάξει όλα» καταλήγει το ΚΚΕ.

Για «ανασχηματισμό άνευ ουσίας που αφήνει αδιάφορους τους πολίτες», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «προωθείται μια νέα δομή της κυβέρνησης, που ενισχύει τον πρωθυπουργικό συγκεντρωτισμό, μετατρέποντας τους υπουργούς σε άβουλες μαριονέτες».

Για «μετατάξεις προσώπων σε μία κυβέρνηση και όχι αλλαγή πολιτικής» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Όταν βασικές πολιτικές παραμένουν αδιέξοδες, λίγα πράγματα μπορούν να προσφέρουν οι αλλαγές στα πρόσωπα», σχολιάζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου