ΕΛΛΑΔΑ

Ανασχηματισμός με… παλιοσειρές

ανασχηματισμός-με-παλιοσειρές-474734

Μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα συνεχίσθηκε το «γράψε-σβήσε» για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και οι μετακινήσεις ή είσοδοι υπουργών, παρά το γεγονός ότι από νωρίς το βράδυ είχαν διαρρεύσει οι πληροφορίες για τις τοποθετήσεις υπουργών. Η σοβαρή καθυστέρηση αποδίδεται σε εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, από ενδεχόμενες αρνήσεις υπουργών να μετακινηθούν ή να δεχθούν ως άμεσους συνεργάτες υφυπουργούς που επέλεξε ο πρωθυπουργός. Κατά κάποιες πληροφορίες τέτοιου είδους εμπλοκή σημειώθηκε στο υπουργείο Παιδείας, με την Α. Διαμαντοπούλου να δείχνει δυσφορία για τον ορισμό της Φ. Γεννηματά ως αναπληρώτριας.

Η καθυστέρηση των ανακοινώσεων έκανε πολλούς να υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως η ανακοίνωση να γινόταν σήμερα το πρωί, λίγο πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, που είχε προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί.

Μετά από διαβουλεύσεις με τους στενούς του συνεργάτες, που κράτησαν πάνω από 7 ώρες, στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κατέληξε στις αλλαγές στα πρόσωπα και στη δομή της κυβέρνησης, αλλά οι τελικές ανακοινώσεις καθυστέρησαν για πολλές ώρες ακόμη.

Η ανακοίνωση του ανασχηματισμό αναμενόταν να γίνει χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, διότι ήταν αδύνατη η επικοινωνία με τη Λούκα Κατσέλη η οποία επέστρεφε το βράδυ αεροπορικώς από το Λονδίνο. Τελικά, μετά από πολύωρη αναμονή των δημοσιογράφων για την ανακοίνωση αλλά και των άμεσα ενδιαφερομένων, οι πληροφορίες επέμεναν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε εσωτερική εμπλοκή.

Πολλά από τα ονόματα που ακούγονταν τις τελευταίες μέρες ως «υπουργοποιήσιμοι» τελικά δεν μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι επανέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν διατελέσει υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οπως διαπιστώνεται, ο μόνος υπουργός που απομακρύνεται από το κυβερνητικό σχήμα είναι η Κατερίνα Μπατζελή.

Με τις ενοποιήσεις υπουργείων και τη δημιουργία νέων δομών στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα ότι το μεγάλο βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας θα δοθεί στους τομείς της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Παράλληλα, με τη συγχώνευση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας, δίνεται έμφαση στην προσπάθεια να ενισχυθούν οι κοινωνικές δομές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπουργεία που είχαν καταργηθεί με την πρώτη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, τώρα επανασυστήνονται.

Με την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων υπουργών, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι είναι «κομμένοι» οι υπουργοί που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους ως υποψήφιοι στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Από τη φουρνιά των παλαιών στελεχών και πρώην υπουργών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζουν οι Χρ. Παπουτσής (Προστασίας του Πολίτη), Κ. Σκανδαλίδης (Γεωργίας) και Μιλένα Αποστολάκη (υφυπουργός) και Τ. Χυτήρης.

Από το υπουργείο Υγείας απομακρύνεται η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών στη θέση του κ. Δρούτσα. Ο κ. Δρούτσας αναβαθμίζεται σε υπουργός Εξωτερικών, αφού άφησε τη θέση ο πρωθυπουργός.

Το υπουργείο Υγείας ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς το υπουργείο συγχωνεύεται και γίνεται υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το υπουργείο του θα έχει επίσης στην ονομασία του και τον τομέα της… «άθλησης».

Συστήνεται το υπουργείο προεδρίας το οποίο αναλαμβάνει ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος διατηρεί και το υπουργείο Εσωτερικών, όπως γινόταν και παλαιότερα. Μάλιστα, σε αυτό το υπουργείο με αυξημένες αρμοδιότητες είναι και ο κ. Πεταλωτής.

Ο κ. Παμπούκης αναλαμβάνει το υπουργείο Επικρατείας και Επενδύσεων, το οποίο θα έχει υπό τον έλεγχό του όλα τα μεγάλα project που θα φθάνουν στη χώρα μας.

O κ. Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει πλέον και ένα κομμάτι της ενέργειας.

Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού ο Τηλέμαχος Χυτήρης με αρμοδιότητα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτοί που παραμένουν στη θέση τους είναι η κα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, ο κ. Βενιζέλος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο κ. Ρέππας στο υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Φυσικά αμετακίνητος είναι και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Παπακωνσταντίνου.

Στη θέση του παραμένει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Πάγκαλος, κάτι που ήταν ευρέως γνωστό από την αρχή που είχε ξεκινήσει η κουβέντα για ανασχηματισμό.

 

 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
 
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που επρόκειτο να ανακοινωθεί είτε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα είτε αργότερα, λίγο πριν την ορκωμοσία, είναι η εξής:
 
Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος

 

Υπουργός Επικρατείας: Χάρης Παμπούκης

Υπουργείο Προεδρίας:

Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης

Αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας αρμόδιος για τη Βόρεια Ελλάδα και την Ανάπτυξη: Σωκράτης Ξυνίδης

Υπουργείο Ανάπτυξης

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Τάκης Ρήγας στον τομέα του Εμπορίου

Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας στον τομέα των Επενδύσεων

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αναπληρωτής υπουργός Φ. Σαχινίδης

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας

Αναπληρωτής υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα

Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος

Αναπληρωτής υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Εργασίας:

Υπουργός: Λούκα Κατσέλη

Υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και Β. Κεγκέρογλου

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Υπουργός Χρήστος Παπουτσής

Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Αννα Διαμαντοπούλου

Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας

Υφυπουργός: Σπ. Βούγιας

Υπουργείο Υγείας Διατροφής και Άθλησης

Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος

Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Κώστας Σκανδαλίδης

Υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών

Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη

Αναπληρωτής: Ν. Σηφουνάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Χάρης Καστανίδης

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος

Αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τα μέσα ενημέρωσης: Τηλέμαχος Χυτήρης

Υφυπουργός Γ. Νικητιάδης

Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων

Υπουργός: Γιάννης Διαμαντίδης

Υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου