ΕΛΛΑΔΑ

Δεν ανταποκρίθηκαν στην… επιστράτευση

δεν-ανταποκρίθηκαν-στην-επιστράτευ-487888

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν από το ΠΑΣΟΚ τα ονόματα των υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, με τα κενά ακόμη να παραμένουν και μέχρι χθες να υπάρχουν αρνήσεις από στελέχη που βολιδοσκοπήθηκαν από τον πρωθυπουργό.
Εντονες είναι οι διαβουλεύσεις για τις περιφέρειες Αττικής και κεντρικής Μακεδονίας. Φαίνεται ότι έχουν κλείσει οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, βορείου και νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες
Η ανακοίνωση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναμένεται ότι θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες εκτιμάται ότι θα γίνουν γνωστές αυτήν την εβδομάδα.
Δεύτερη ημέρα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ χθες, Σάββατο, και η συζήτηση για τα ονόματα των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές κορυφώθηκε.
Το χθεσινό πρόγραμμα είχε πέντε «εργαστήρια πολιτικής» με θέματα: Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις, Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας, Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/Συμμετοχή στην Αλλαγή, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών. Το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα πέντε θεματικά εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ποιοι «έκλεισαν»
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή όσο και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας ανέκρουσαν πρύμναν, αποδεχόμενοι τελικά την πρόταση να είναι υποψήφιοι. Εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες, η κ. Μπατζελή θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (σ.σ. οι δημοσκοπήσεις τη δείχνουν να προηγείται των αντιπάλων της) και ο κ. Κατσιφάρας φέρεται ως υποψήφιος τόσο για το Δήμο Πατρέων όσο και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αν τελικά οριστεί υποψήφιος για του Δήμο Πατρέων, το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα υποστηρίξει για την περιφέρεια τον Δημ. Κατσικόπουλο.
Σε ό,τι αφορά τους μεγάλους δήμους, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» οι υποψηφιότητες της Φώφης Γεννηματά για τον Δήμο Αθηναίων και του Γιάννη Μίχα για τον Δήμο Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΣΟΚ πιθανότατα θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη.
Επίσης, από τις έως τώρα υποψηφιότητες πρέπει να θεωρούνται βέβαιες τρεις: του αντιπροέδρου της Βουλής Ε. Αργύρη για την Περιφέρεια Ηπείρου, του νυν νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και του βουλευτή Καβάλας Μιχ. Τιμοσίδη για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στην Κρήτη, το χρίσμα παίζεται μεταξύ της νομάρχου Ηρακλείου Β. Σχοιναράκη και του υφυπουργού Οικονομίας Στ. Αρναουτάκη, με την πρώτη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ακούγεται το όνομα της βουλευτού Χίου Ελπίδας Τσουρή, ενώ την τελευταία στιγμή αναμένεται να αποφασιστεί εάν η Αντζελα Γκερέκου θα είναι υποψήφια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
«Αγκάθια» για το ΠΑΣΟΚ είναι η Αττική και η Κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική το χρίσμα μετακινείται συνεχώς μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών και αυτοδιοικητικών, όπως ο νυν νομάρχης Γιάννης Σγουρός ή ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Μπένος. Ανοιχτά εξακολουθούν να είναι τα πράγματα και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μετά τις αρνήσεις των Χ. Καστανίδη και Γ. Μαγκριώτη ξαναζεσταίνεται το σενάριο για την υποψηφιότητα της βουλευτού Χρύσας Αράπογλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου