ΕΛΛΑΔΑ

Μειώσεις ως 69% στις τιμές των φαρμάκων

μειώσεις-ως-69-στις-τιμές-των-φαρμάκων-491018

Μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 69% έδειξε ο επανέλεγχος των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις τιμές των 7.295 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.
Για λίγη ώρα το πρωί του Σαββάτου δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στην ηλεκτρονική σελίδα της γενικής γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να γίνει ο επανέλεγχος στη σύνδεση της τιμής των γενοσήμων φαρμάκων με τις τιμές των πρωτοτύπων.
Η διαδικασία ελέγχου έχει ολοκληρωθεί και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τις νέες τιμές που θα ισχύσουν από τη Δευτέρα στην αγορά.
Η ανάρτηση των τιμών στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (www.gge.gr) ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Οι νέες τιμές αφορούν 4.676 αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα και 2.619 πρωτότυπα προϊόντα και μεταξύ αυτών υπάρχουν και οι τιμές για νέα φάρμακα.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να συζητήσει τυχόν ενστάσεις και να προχωρήσει, εφόσον αυτό απαιτείται, στην έκδοση συμπληρωματικού διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2010.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανατιμολόγησης ολοκληρώθηκε μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων, ενώ με τη νέα Αγορανομική Διάταξη 08/2010 που εκδόθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2010 εξειδικεύτηκε η εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της προκύπτει πλαφόν μειώσεων μέχρι και 40% στις τιμές χονδρικής των φαρμακευτικών προϊόντων ανά κατηγορία τιμής και αυξήσεων μέχρι και 10%.
Σχολιάζοντας την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών και της νέας Αγορανομικής Διάταξης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη τόνισε: «Το είπαμε και το κάναμε. Το νέο Δελτίο Τιμών θα ισχύσει από την επόμενη Δευτέρα και θα φέρει μείωση τιμών σε πολλά φάρμακα. Η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο όταν τεθεί σε ισχύ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Στόχος είναι να πάψει η χώρα μας να είναι από τις πιο ακριβές στις τιμές των φαρμάκων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου