ΕΛΛΑΔΑ

Στο Internet οι δαπάνες των υποψηφίων

στο-internet-οι-δαπάνες-των-υποψηφίων-478637

Ένα νέο εργαλείο για τον περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος και την οικονομική διαφάνεια των συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές παρουσίασε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.
Πρόκειται για τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων με έσοδα και δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων που μπορούν να βρουν οι πολίτες στο διαδίκτυο με τίτλο «πύλη διαφάνειας» και στο site ypes.ekloges.gr.
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε μεγάλο στόχο της κυβέρνησης την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και μια καίρια παρέμβαση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία, όπως τόνισε, θα αποτελέσει και πιλότο για την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων, με την κατάλληλη προσαρμογή του, όταν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, για τον οποίο είπε, ερωτώμενος, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι θα προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ότι με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδότησης και η χρήση κουπονιών, ενώ επισήμανε ότι 13 ανεξάρτητες επιτροπές (όσες και οι περιφέρειες) θα ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία των συνδυασμών και των υποψηφίων.
Εκπρόσωπος της Singular Logic χαρακτήρισε την «πύλη διαφάνειας» (κόστους 80.000 ευρώ) εύχρηστη, λειτουργική, γρήγορη και φιλική προς τον πολίτη, αλλά και τον διαχειριστή του συνδυασμού.
Θα υπάρχουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία για έσοδα από εισφορές και πώληση εισιτηρίων (χωρίς ονόματα), καθώς προστατεύονται πλήρως τα προσωπικά δεδομένα και για δαπάνες, πληρωμές μέσω τραπεζών, ακόμα και για παροχές σε είδος και διευκολύνσεις που θα αποτιμώνται σε χρήμα.
Επίσης, μέσω της «πύλης διαφάνειας» μπορούν να γίνουν καταγγελίες και, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, πάντα επώνυμα και ενυπόγραφα.

Οι καταγγελίες θα εξετάζονται από την Επιτροπή Ελέγχων, αλλά δεν θα δημοσιοποιούνται, προκειμένου να αποφευχθούν παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης απάντησε σε ερώτηση για τη διαφωνία του ΚΚΕ για τα κουπόνια, λέγοντας ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και οι παραβάτες του θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε κρατικοδίαιτο, ούτε υποχείριο των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κανείς δεν νομιμοποιείται να βάλει όρους στο πώς το κάθε κόμμα θα απευθύνεται στο λαό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου