ΕΛΛΑΔΑ

Ευκολίες και δόσεις για πληρωμή του ΦΠΑ

ευκολίες-και-δόσεις-για-πληρωμή-του-φπ-479819

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το θέμα της περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για όσους δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ, είπε την Παρασκευή ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης.

Η κυβέρνηση, είπε, αντιλαμβάνεται ότι οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με τη ρευστότητα και λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στην οικονομία, αλλά και ως αποτέλεσμα των επιλογών του τραπεζικού συστήματος να περιορίσει τη χορήγηση ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα στην αγορά, η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση χρεών για 65.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, αν και ήταν υπόχρεες, ενώ αναμένεται και μία νέα ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά τις τρεις τελευταίες χρήσεις, 2007-2009.

Δεν αποκλείεται ακόμα μια νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον συντελεστή 23% του ΦΠΑ, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια.

Ο κ. Σαχινίδης σημείωσε ότι, αφού ληφθούν οι εισηγήσεις από τις υπηρεσίες, το οικονομικό επιτελείο θα κάνει τις επιλογές του ενόψει και της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στις 4 Οκτωβρίου.

Ο κ. Σαχινίδης συμπλήρωσε ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με το εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αν και επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις από τις υπηρεσίες, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Παπουτσή, στις οποίες χαρακτήρισε απαράδεκτο το ενδεχόμενο της εξομοίωσης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι το θέμα αυτό δεν σχετίζεται με τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αναγνώρισε ότι έχει ζητηθεί μέσω του Μνημονίου από τη ΔΕΗ να έχει τιμολόγια όπου η τιμή λιανικής να ανταποκρίνεται στο κόστος παραγωγής.

Αλλαγές στις αποδείξεις

Ερχονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων πριν από το τέλος του 2010. Αυτό έχει αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος βλέπει το «κίνημα των αποδείξεων» να έχει εμφανίσει σημάδια κόπωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη δημιουργία νέων κινήτρων με τη μορφή φοροεκπτώσεων ώστε να συνεχίσουν οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη και αν έχουν συγκεντρώσει το ποσό των αποδείξεων που χρειάζονται για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ.

Σήμερα μπορεί κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις συνολικής αξίας ως 15.000 ευρώ, από τις οποίες οι 12.000 ευρώ θα καλύψουν το αφορολόγητο όριο και οι υπόλοιπες 3.000 ευρώ θα προσφέρουν μια πρόσθετη φοροέκπτωση 300 ευρώ (3.000 Χ 10%). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μια σκέψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το συνολικό ποσό των αποδείξεων που θα μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος να ανέρχεται σε 18.000 ευρώ ή ακόμη και σε 20.000 ευρώ αντί για 15.000 ευρώ σήμερα. Ετσι, αν κάποιος συγκεντρώσει το σύνολο του νέου ανώτατου ορίου, δηλαδή 20.000 ευρώ, θα εξασφαλίσει πέραν του αφορολογήτου ορίου και πρόσθετη έκπτωση φόρου 800 ευρώ (8.000 Χ 10%).

Μία εκ των αλλαγών είναι πως θα υπάρχει μπόνους για τις αποδείξεις από τις κατηγορίες επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της φοροδιαφυγής.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στον τρόπο φορολογίας των επιχειρήσεων με σταδιακή μείωση του συντελεστή στο 20%.

Τα τσιγάρα

Σημαντικές αλλαγές και στη φορολογία των τσιγάρων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα παρουσιάζουν μεγάλη υστέρηση έναντι του στόχου, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις στους συντελεστές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στο Μνημόνιο προβλέπονται πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση των τσιγάρων, ύψους 1,13 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2009, αλλά αυτά δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ, αν και έχουν υπάρξει τρεις αυξήσεις στον ΕΦΚ και δύο αυξήσεις στον ΦΠΑ.

Όμως, η μείωση έως και 20% της κατανάλωσης, η μείωση -άνω του 20%- στις πωλήσεις των λεγόμενων ακριβών τσιγάρων, και η στροφή των καπνιστών στα «φθηνά» και τα στριφτά τσιγάρα καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του στόχου.

Από την πλευρά τους, ορισμένες καπνοβιομηχανίες μείωσαν τις τιμές στα πακέτα των 3,80 ευρώ (σε 3 ευρώ περίπου), με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν περαιτέρω τα δημόσια έσοδα από τον φόρο.

Αντίδραση ΚΚΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ: «Η κυβέρνηση, με πλήρη επίγνωση των τραγικών συνεπειών που θα έχουν για το λαό, σχεδιάζει να επιβάλλει δραστικές αυξήσεις και στο πετρέλαιο θέρμανσης και το ΦΠΑ και τη ΔΕΗ και αλλού. Το κάνει για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, περισσότερες φοροαπαλλαγές και προνόμια. Για να μειώσει ακόμα περισσότερο το συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, που από 45% ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το πήγαν στο 24% και τώρα θέλει να το πάει στο 20%.»

»Θα μειώσει δραστικά τη φορολογία και στα διανεμόμενα κέρδη. Με αυτούς τους στόχους η ΝΔ συμφωνεί, ψεύδεται λέγοντας ότι είναι κατά του μνημονίου και της πολιτικής της κυβέρνησης. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι ζήτημα μείγματος, όπως λέει, για να υπηρετήσει τα κέρδη των μονοπωλίων, ληστεύει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους».

«Τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα άγρια μέτρα σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων τους, θα συνεχιστούν και θα δυναμώνουν, όσο η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, δεν βρίσκουν το λαό μπροστά τους, αποφασισμένο να απορρίψει τα διλήμματα, τις απειλές την πολιτική τους, να παλέψει για τα δικαιώματά του, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής» καταλήγει το ΚΚΕ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου