ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουμε ή δεν αλλάζουμε τη χώρα;

αλλάζουμε-ή-δεν-αλλάζουμε-τη-χώρα-476006

«Αλλάζουμε ή δεν αλλάζουμε τη χώρα» είναι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χθες με θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Αναφερόμενος στην προεκλογική τακτική της ΝΔ να παρουσιάσει τις εκλογές ως δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, είπε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο, αλλά χωρίς ουσία, γιατί έχει στόχο να αποκρύψει τα πραγματικά προβλήματα, για τα οποία ευθύνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Νοέμβριο αποτελούν μια νέα αρχή τόσο για την Αυτοδιοίκηση, όσο και για την δημιουργία ενός επιτελικού κράτους.
«Και πρέπει να μιλήσουμε για περιφερειάρχες που θα είναι ισότιμοι, αν όχι και πιο ουσιαστικοί από υπουργούς» τόνισε.
Αναλύοντας το δίλημμα «αλλάζουμε ή δεν αλλάζουμε τη χώρα» είπε ότι στόχος είναι να φτιάξουμε τις νέες δομές, ώστε να είμαστε μια χώρα ανεξάρτητη, χωρίς «δάνειες» δυνάμεις και να μην καταφεύγουμε σε ένα κυνήγι μαγισσών, «να καθόμαστε πολύ ωραία στην αντιπολιτευτική μας μιζέρια ή στην ευκολία του να συντηρούμε απλώς κάποιες δυνάμεις, κάποιους στρατούς, κάποια μικροπρονόμια για τον κομματικό μας χώρο, είτε αυτοί λέγονται αριστεροί, είτε λέγονται δεξιοί».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας είναι ιερή για το ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για τα μέτρα που ελήφθησαν τους τελευταίους μήνες λέγοντας ότι «πονέσαμε», αλλά ήταν μέρος του τιμήματος για την χαμένη αξιοπιστία της χώρας.
Πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση είχε χρόνο, κάποια μέτρα, όπως οι μειώσεις συντάξεων, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ενώ δεσμεύθηκε ότι οι πρώτοι που θα βοηθηθούν με την ανάκαμψη θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Εξάλλου, σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει το θέμα της χρεοκοπίας, ο δημόσιος πλούτος θα ήταν βορά στις ορέξεις κερδοσκόπων και πιστωτών, οι συνταξιούχοι θα ήταν στο έλεος του Θεού, το ασφαλιστικό σύστημα δεν θα υπήρχε, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ενώ τα βασικά προϊόντα θα ήταν στα χέρια της μαύρης αγοράς.
«Σήμερα δεν θα μιλούσαμε για ανεργία, αλλά για μεγάλη μαζική φτώχεια» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο 2011 ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι «δύσκολη χρονιά, στην οποία μπορούν να γίνουν όλες οι αλλαγές και κινήσεις που θα θωρακίσουν τον Έλληνα πολίτη και θα δώσουν προοπτική στην οικονομία».
Μιλώντας για τον Καλλικράτη είπε ότι θα παίξει τεράστιο ρόλο στην οικονομία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα αναπτυξιακό όχημα.
Ανέφερε δε ως βασικούς σταθμούς των επόμενων μηνών τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τη ΔΕΘ, την επέτειο των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την κατάρτιση του προϋπολογισμού, ενώ απαριθμώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ανέφερε εκείνες των εσόδων, λέγοντας ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση, που συνδέεται με τον «Καλλικράτη», και τόνισε ότι με τις υποψηφιότητες πρέπει να αναδειχθεί το καλύτερο δυναμικό που μπορεί να σηκώσει το βάρος των νέων ευθυνών που περνούν στην Αυτοδιοίκηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου