ΕΛΛΑΔΑ

Επιχορήγηση για 150.000 θέσεις εργασίας

επιχορήγηση-για-150-000-θέσεις-εργασίας-851206

Η κυβέρνηση εξετάζει την θέσπιση προγράμματος για την επιχορήγηση 150.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με κίνητρο την απαλλαγή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, ο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ευνοϊκή ρύθμιση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα, υιοθετώντας πρόταση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας η κυβέρνηση εξετάζει την θέσπιση προγράμματος για την επιχορήγηση 150.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με κίνητρο την απαλλαγή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχετικό σχέδιο έχει ήδη υποβληθεί από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ προς έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχετική αναφορά αναμένεται να γίνει και από τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους, με την προϋπόθεση να διατηρήσουν ίσο αριθμό τουλάχιστον μη επιχορηγούμενων εργαζομένων με τον αριθμό των επιχορηγούμενων καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Η μέγιστη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 650.000.000 ευρώ και κατανέμεται σε ετήσια βάση ως εξής: 108.300.000 ευρώ για το 2010 και 541.700.000 ευρώ για το 2011.

Η επιχορήγηση αντιστοιχεί στις μηνιαίες εργοδοτικές εισφορές ή σε μέρος αυτών, για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και στις μηνιαίες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές ή σε μέρος αυτών που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ Φορέων και Κλάδων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τους εργαζόμενους που αντί του ΕΤΕΑΜ ασφαλίζονται σε άλλα Επικουρικά Ταμεία, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των αντίστοιχων μηνιαίων εργοδοτικών εισφορών ή σε μέρος αυτών, για όλους του κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ρύθμιση για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όσοι ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) βρίσκονται στην τελευταία πενταετία πριν από τη σύνταξη θα δανειοδοτηθούν με ειδικό πρόγραμμα από τις τράπεζες ώστε να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν και να φθάσουν στη σύνταξη.

Η εγγύηση που θα έχουν οι τράπεζες στα χέρια τους θα είναι η σύνταξη του ασφαλισμένου και η παρακράτηση της δόσης αποπληρωμής του δανείου από τη σύνταξη αυτή. Ο ασφαλισμένος που αδυνατεί να καταβάλλει τις εισφορές του θα έχει αποδεχθεί μέσα στη σύμβαση δανείου ότι η τράπεζα θα παρακρατεί τη δόση από τη σύνταξή του. Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει σε περίπου 300.000 τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ που οφείλουν στον οργανισμό εισφορές αξίας 10.000 – 15.000 ευρώ έκαστος και δηλώνουν αδυναμία πληρωμής, ενώ βρίσκονται πολύ κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Μάλιστα, έχουν παρατηρηθεί περίπου 10.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων που κανονικά θα έπρεπε να είχαν συνταξιοδοτηθεί αλλά δεν μπορούν να πάρουν τη σύνταξη επειδή δεν έχουν πληρώσει εισφορές στον ΟΑΕΕ τα τελευταία 2-5 χρόνια! Ο ΟΑΕΕ είχε το 2004 έλλειμμα 34 εκατ. ευρώ, το 2008 το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 500 εκατ. ευρώ και σήμερα πλησιάζει τα 800 εκατομμύρια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου