ΕΛΛΑΔΑ

Εύσημα από τη Μέρκελ για την οικονομία

εύσημα-από-τη-μέρκελ-για-την-οικονομία-480759

Την ικανοποίησή της από τις κινήσεις της Αθήνας για την αντιμετώπιση των ελληνικών δημοσιονομικών προβλημάτων εξέφρασε εκ νέου την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εγκωμιάζει την «αποφασιστικότητα» της Ελλάδας στην προσπάθεια εξυγίανσης την ημέρα που το Βερολίνο ενέκρινε και τυπικά το γερμανικό πακέτο τετραετούς λιτότητας.

Εύσημα απέδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι άξια σεβασμού για τις προσπάθειές της — ενώ ομολόγησε ότι ο σεβασμός δεν ήταν κάτι που χαρακτήριζε πάντα τη συζήτηση γύρω από την Ελλάδα στη Γερμανία.

«Βλέπω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της της σταθεροποίησης με αποφασιστικότητα, ενάντια σε πολλές αντιστάσεις και καταπιάνεται με ένα πλήθος δομικών μεταρρυθμίσεων» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, για να προσθέσει ότι «η Γερμανία βοηθάει την Ελλάδα εκεί όπου μπορεί, επειδή δεν πρόκειται μόνον για χρηματοπιστωτικά ζητήματα, αλλά και για ζητήματα διαχείρισης και εκσυγχρονισμού».

Οι δηλώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε έγιναν με το βλέμμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε και τυπικά το πακέτο λιτότητας αξίας 80 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο θα περάσει εντός του 2010 από το Κοινοβούλιο. Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει μειώσεις επιδομάτων και «στοχευμένες» αυξήσεις φόρων.

«Η Ελλάδα είναι άξια σεβασμού γιατί ενήργησε κατά των τεράστιων ελλειμμάτων της» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε, λέγοντας πως η «ελληνική κυβέρνηση έχει μια πολύ αυστηρή πολιτική σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών».

Η γερμανική κοινή γνώμη είχε αντιδράσει στην αποδέσμευση κονδυλίων ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα, που αντιμετώπιζε σημαντικές χρηματοπιστωτικές δυσκολίες την άνοιξη, αντιτασσόμενη στην πλειοψηφία της σε αυτό που αντιλαμβανόταν ως διάσωση της «επιπόλαιης» Ελλάδας με τα λεφτά των Γερμανών φορολογούμενων.

Η συζήτηση «δεν χαρακτηριζόταν πάντα από σεβασμό» αναγνώρισε σήμερα ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει επανειλημμένως εγκωμιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αθήνα για να πετύχει την ανάκαμψη.

Στον Γ. Παπανδρέου το βραβείο «Quadriga»

Παράλληλα, την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι το φετινό γερμανικό βραβείο Quadriga θα απονεμηθεί στον Γιώργο Παπανδρέου για τη «δύναμη της ειλικρίνειάς του», όπως ανέφερε η Deutsche Welle. Η απονομή θα γίνει στο Βερολίνο στις 3 Οκτωβρίου, την 20ή επέτειο της γερμανικής επανένωσης.

Τον πανηγυρικό λόγο μάλιστα θα εκφωνήσει ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank, ο οποίος είχε αρκετές φορές εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το μέλλον της ελλληνικής οικονομίας. Το βραβείο, που απονέμεται από το 2003, έχουν παραλάβει οι πρώην Γερμανοί καγκελάριοι Χέλμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Μ.Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και η βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας.

«Ιδιαίτερα τιμητική» χαρακτήρισε τη βράβευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας πως η βράβευση αυτή «καταδεικνύει την επανόρθωση της εικόνας αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό και επιβραβεύει τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου