ΕΛΛΑΔΑ

Το φυτοπλαγκτόν έδιωξε τους τουρίστες από τις παραλίες του δήμου Θερμαϊκού

το-φυτοπλαγκτόν-έδιωξε-τους-τουρίστε-405259

Σοβαρό πλήγμα εν μέσω τουριστικής περιόδου προκάλεσε στον δήμο Θερμαϊκού το φυτοπλαγκτόν που αναπτύχθηκε σε μεγάλη έκταση στο Θερμαϊκό κόλπο, καθώς η κίνηση το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν μειωμένη έως και 40%. Το γεγονός σήμανε συναγερμό στους τουριστικούς φορείς και στον δήμο, καθώς οι επισκέπτες θεώρησαν ότι το φαινόμενο επηρέασε και τις παραλίες της περιοχής και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Η δημοτική αρχή πάντως διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων που παρέλαβε τα νερά της θαλάσσιας περιοχής είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Σύμφωνα με τοn δήμο η τουριστική κίνηση ήταν περιορισμένη από την περασμένη Παρασκευή και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο περίμεναν λόγω και του καύσωνα η πληρότητα να φτάσει το 100%. Παρότι το φυτοπλαγκτόν στο Θερμαϊκό κόλπο άρχισε να υποχωρεί με την πτώση της θερμοκρασίας, οι τουριστικοί φορείς σε Περαία, Αγία Τριάδα, Μπαξέ, Επανομή και Μηχανιώνα εξακολουθούν να ανησυχούν, καθώς εκτιμούν ότι η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη και το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε στη “Μ” ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, ήδη σημειώνονται αναβολές σε κρατήσεις καταλυμάτων, ενώ τα τηλέφωνα στο δήμο έχουν πάρει φωτιά, με τους πολίτες να ζητούν πληροφορίες για την κατάσταση. “Το φαινόμενο του φυτοπλαγκτού, παρότι είναι φυσικό και σημειώνεται συχνά στο Θερμαϊκό κόλπο, αυτή τη φορά έκανε μεγάλη ζημιά στον τουρισμό της περιοχής, που ποντάρει σε αυτήν την περίοδο, για να ανακάμψει οικονομικά”, τόνισε ο δήμαρχος. Πρόσθεσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τύπος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ποιότητα των νερών του Θερμαϊκού κόλπου, γεγονός που, όπως είπε, λειτούργησε αποτρεπτικά και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους λουόμενους.

Διαρκείς έλεγχοι δείχνουν καθαρά νερά

Με αφορμή την ανησυχία που προκλήθηκε ο δήμος Θερμαϊκού ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις μετρήσεις και τους ελέγχους, χημικούς και μικροβιολογικούς, που διενεργήθηκαν τόσο στις 28 Ιουνίου όσο και προχθές, τα νερά της θαλάσσιας περιοχής Περαίας, Αγγελοχωρίου, Μηχανιώνας, που άλλωστε έχουν βραβευτεί και φέτος με τέσσερις γαλάζιες σημαίες, είναι εξαιρετικής ποιότητας και δεν υπάρχει κίνδυνος για τους λουόμενους. Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Μαυρομάτης, από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των μικροβίων, όπως ο εντερόκοκκος, φτάνει τα 10, όταν τα επιτρεπτά όρια είναι τα 500. “Διαβεβαιώνουμε για άλλη μία φορά τους λουόμενους και τους επισκέπτες των παραλίων μας ότι τα νερά είναι απολύτως κατάλληλα για κολύμβηση και δεν συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας για την υγεία τους”, επισήμανε ο δήμαρχος Θερμαϊκού.

Ο αέρας καθάρισε τον Θερμαϊκό κόλπο στο κέντρο της πόλης

Βελτιωμένη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Θερμαϊκός κόλπος στο κέντρο της πόλης, στο τμήμα από το λιμάνι μέχρι και πριν από το Λευκό Πύργο, καθώς το στρώμα του φυτοπλαγκτού έχει αρχίσει να υποχωρεί. Συγκεκριμένα έχει μειωθεί τόσο η έκταση όσο και η πυκνότητά του, ωστόσο κάποιες ώρες της ημέρας η δυσοσμία είναι έντονη. Το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο στο κομμάτι μπροστά στο Λευκό Πύργο και γύρω από τα πλωτά καφέ και τις εσοχές από τις προβλήτες. Αισθητά καλύτερη είναι πλέον η κατάσταση στο κομμάτι μετά τα καραβάκια-καφέ μέχρι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου