ΕΛΛΑΔΑ

Φήμες για ρόλο συντονιστή στον Λ. Παπαδήμο

φήμες-για-ρόλο-συντονιστή-στον-λ-παπαδ-851206

Με τον τέως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ συναντήθηκε χθες το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός, αναζωπυρώνοντας τα σενάρια για συμμετοχή του κ. Λουκά Παπαδήμου στο κυβερνητικό σχήμα.

Τα σενάρια για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του κ. Παπαδήμου στην κυβέρνηση είχαν ακουστεί κατά τις βουλευτικές εκλογές, τον περασμένο Οκτώβριο.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε προτείνει στον κ. Παπαδήμο να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και να αναλάβει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής, πρόταση που τότε δεν αποδέχθηκε.

Ο κ. Παπαδήμος θεωρείται αξιόπιστος, χαίρει εκτίμησης στο εξωτερικό, γνωρίζει άριστα το «ελληνικό πρόβλημα» και επιπλέον συνδέεται με τα κρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής και ιδιαιτέρως με τον κ. Παπανδρέου.

Ενδεικτική της εκτίμησης που απολαμβάνει στην ΕΕ είναι το γεγονός ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, είχε προτείνει ο κ. Παπαδήμος να αναλάβει θέση ειδικού επιτηρητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας ότι ο κ. Παπαδήμος είχε μια σημαντικότατη θέση στην ΕΚΤ, οι εμπειρίες και οι γνώσεις του είναι γνωστές.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέση στην κυβέρνηση για τον Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η κυβέρνηση υπάρχει και λειτουργεί», προσθέτοντας ότι «συζητήσεις και γνώμες είναι πάντα χρήσιμες».

Όσον αφορά στο φημολογούμενο ανασχηματισμό, επανέλαβε ότι «το θέμα έχει εξαντληθεί και ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τέτοια σενάρια, αλλά μόνο με την υλοποίηση του έργου της».

Για το εάν ισχύει η δήλωσή του περί κάλυψης των κενών που θα δημιουργούνταν από ενδεχόμενη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι αυτό ήταν το ένα σκέλος και ότι έχει μιλήσει επιπλέον για αλλαγές, που θα υπάρξουν και ανεξάρτητα από πρόσωπα.

«Όλες οι δηλώσεις μου ισχύουν» σημείωσε.

Ο ίδιος ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν έκανε δηλώσεις κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον πρωθυπουργό -εν όψει των όσων αναφέρονται περί ανασχηματισμού- να επανασυγκροτήσει τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού.

 

Συνεδρίαση του Πολιτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου θα συνεδριάσει την Πέμπτη το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εντάσσεται στην προετοιμασία της 9ης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 3-5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης θα εισηγηθεί το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεδρίαση του Σώματος στις εργασίες που πραγματοποιούνται από την ερχόμενη Παρασκευή στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου.

Επιπλέον, το πολιτικό πλαίσιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε συνδυασμό με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», θα εισηγηθούν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο κ. Ξυνίδης.

Ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος θα ενημερώσει για την πρόοδο και τα αποτελέσματα της λειτουργίας των δύο επιτροπών για την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη.

Ακόμη, για την πορεία του κυβερνητικού έργου θα ενημερώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη, αντίστοιχα.

Την Παρασκευή ξεκινούν οι τριήμερες εργασίες του 9ου Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος στο Κλειστό Γυμναστήριο του Φαλήρου (γήπεδο Ταε Κβο Ντο) με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή με την έγκριση του πολιτικού πλαισίου και των υποψηφιοτήτων για τις επερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, το Νοέμβριο.

Το πρωί της Κυριακής -και πριν από την έγκριση των υποψηφιοτήτων και του πολιτικού πλαισίου- θα υπάρξει εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου από γραμματέα του κόμματος Σωκράτη Ξυνίδη.

Στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων, η οποία θα συνοδευτεί από την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων, Θανάση Τσούρα.

Η 9η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει και μία καινοτομία: Το Σάββατο, θα λειτουργήσουν πέντε θεματικά Εργαστήρια, τα οποία στόχο έχουν «να αποτελέσουν βήμα έκφρασης και συμμετοχής του Κινήματος στη διαμόρφωση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης».

Τα θεματικά εργαστήρια έχουν τα εξής αντικείμενα: Παιδεία και Μεταρρυθμίσεις, Κοινωνικό Δίχτυ Προστασίας, Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αναβάθμιση του ΕΣΥ, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση/Συμμετοχή στην Αλλαγή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου