ΕΛΛΑΔΑ

«Κόκκινο πανί» η πρόσληψη συμβούλων

κόκκινο-πανί-η-πρόσληψη-συμβούλων-482064

Την αντίδραση της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η απόφαση του πρωθυπουργού, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 6 Αυγούστου, να γίνουν έκτακτες προσλήψεις συμβούλων στο πολιτικό του γραφείο. «Τελικά λεφτά υπάρχουν» σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή με τη μορφή ερώτησης προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Επικρατείας και Οικονομικών.
Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην πρόσληψη 20 συμβούλων σχεδιασμού στρατηγικής, επικοινωνίας, οργάνωσης, διοίκησης κ.λ.π, με το συνολικό κόστος της αμοιβής τους για φέτος να ανέρχεται στα 212.000 ευρώ και για καθένα από τα επόμενα χρόνια τα 642.000 ευρώ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Τελικά ‘λεφτά υπάρχουν’, όπως μας έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Όχι, βέβαια, για τον μισθωτό και τον συνταξιούχο, αλλά για να προσλαμβάνει ο κ. Παπανδρέου στρατιές συμβούλων στο προσωπικό του γραφείο, φορτώνοντας τον Έλληνα φορολογούμενο, από χρόνο σε χρόνο, με έξοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ο κάθε πολίτης μπορεί πλέον να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση, στην οποία αναφέρει: «Στη σχετική απόφαση πρόσληψης προσδιορίζονται όχι μόνον οι ιδιότητες των νέων αυτών συνεργατών (σύμβουλοι σχεδιασμού στρατηγικής, επικοινωνίας, οργάνωσης, διοίκησης κ.λπ.), αλλά και η αμοιβή τους, η οποία θα είναι συνολικώς για φέτος 212.000 ευρώ και για καθένα από τα επόμενα χρόνια 642.000 ευρώ.
» Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
» Ποιος είναι ο αριθμός των συμβούλων που απασχολούνται στο πρωθυπουργικό γραφείο; Ποια είναι τα ονόματα τους, ποια η επαγγελματική ιδιότητα του καθενός και ποια καθήκοντα έχει αναλάβει;
» Ποια είναι η δαπάνη της αμοιβής τους; Τόσο συνολικά όσο και για τον καθένα ξεχωριστά;».
Απάντηση Πεταλωτή
Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε επιβεβλημένο «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της χώρας το γραφείο του Πρωθυπουργού να είναι άρτια στελεχωμένο, προκειμένου και να προσλαμβάνει την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα και να βρίσκονται λύσεις με τον πιο οικονομικό τρόπο».
Επισήμανε ότι γίνεται με πλήρη διαφάνεια, ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί ο αριθμός και οι ειδικότητες αυτών των συμβούλων και πως όλες οι αποφάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.
Ερωτηθείς εάν η πρόσληψη συμβούλων συνδέεται με τις «δομικές» αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι κάτι ευρύτερο, σημειώνοντας ότι το έργο των υπουργών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν έχει να κάνει με τους συμβούλους του πρωθυπουργού.
Υπενθύμισε δε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει ήδη περικοπές δαπανών και ότι η κυβέρνηση είναι μακριά από τη λογική των «ημέτερων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου