«Μονόδρομος ήταν για τον ΟΤΕ η σύμβαση με τη Siemens»

Τελευταία ενημέρωση: 2017-06-20, 01:03:54
«Μονόδρομος ήταν για τον ΟΤΕ η σύμβαση με τη Siemens»

«Μονόδρομος ήταν για τον ΟΤΕ η σύμβαση με τη Siemens», σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ελευθέριο Αντωνακόπουλο ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» και των παράνομων αμοιβών που διακινήθηκαν γύρω από την επίμαχη συμφωνία για την ψηφιοποίηση του δικτύου του.

Ο κ. Αντωνακόπουλος που βρέθηκε στο «τιμόνι» του ΟΤΕ το Μάρτιο του 2002 έως το Μάιο του 2004 φάνηκε να πέφτει από τα… σύννεφα ακούγοντας για μίζες μόλις το 2007, δηλ. 10 ολόκληρα χρόνια μετά την υπογραφή της «αμαρτωλής» σύμβασης 8002/1997."Μέχρι το 2007 δεν υπήρχε κανένας θόρυβος γύρω από τη Siemens και τον ΟΤΕ. Η συμφωνία πήγαινε καλά. Το 2007, άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας". Ένιωσα θλίψη όταν άκουσα ότι υπήρχαν "μαύρα ταμεία" και δόθηκαν μίζες".

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ χαρακτήρισε άλλωστε ούτε λίγο ούτε πολύ την επιλογή της Siemens ως αναμενόμενη κυρίως για λόγους τεχνικούς που αφορούν τη συμβατότητα των συστημάτων αλλά και την πίεση χρόνου για τη συμφωνία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004. 

"Έπρεπε να δώσουμε τεχνογνωσία στο "Αθήνα 2004" ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και η συμφωνία για τη παραγγελία του τηλεπικοινωνιακού υλικού υπεγράφη τον Ιούλιο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος . Για αυτό και η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά", είπε ο κ. Αντωνακόπουλος. Αναφερόμενος δε στους τεχνικούς λόγους της επιλογής της Siemens υποστήριξε: " Ύπάρχει το ζήτημα της συμβατότητας των συστημάτων. Δεν είμαι τεχνικός , αλλά τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες μου το είχαν εξηγήσει. Το 95% του δικτύου ήταν Siemens και Ιντρακομ… Αν ο ΟΤΕ ήθελε να έχει καλή εταιρεία, έπρεπε να παρέχει καλές υπηρεσίες και να έχει καλούς προμηθευτές". 

Στο μείζον ερώτημα αν τελικά ο ΟΤΕ ζημιώθηκε, ο μάρτυρας δεν κατάφερε να πείσει το δικαστήριο, με την απάντησή του. " Αν υποθέσουμε ότι δόθηκαν τα ποσά και αν είχαν συμπεριληφθεί ( σ.σ. οι μίζες) στην τιμή μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία ο ΟΤΕ. Υποθετικά μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία. Λέω υποθετικά γιατί πρέπει να εξεταστούν διάφορες πτυχές και θα πρέπει να αποδειχθεί και η δωροδοκία". Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου υπερασπισης, ο κ. Αντωνακόπουλος υποστήριξε πάντως ότι " ωφελήθηκε ο ΟΤΕ από την υπογραφή της σύμβασης με τη Siemens , ενώ ωφελήθηκε και το κράτος γιατί με την αύξηση των εσόδων έπαιρνε καλύτερα μερίσματα από τις μετοχές .
Ο κ. Αντωνακόπουλος ειπε στο δικαστήριο οτι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους γερμανούς επικεφαλής της Siemens , ούτε και τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ενώ για τον Χριστοφοράκο είπε οτι είχαν συναντηθεί μόνο μία φορά για θέμα που συνδεόταν με την Cosmote αλλά τον παρέπεμψε αρμοδίως.

zougla.gr

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
9
=