ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση δύο μαχητικών F-16

σύγκρουση-δύο-μαχητικών-f-16-851206

Νεκρός εντοπίστηκε ο χειριστής του μονοθέσιου μαχητικού αεροσκάφους F16, το οποίο χθες το μεσημέρι συγκρούστηκε, νοτίως της Κρήτης (δυτικά της νήσου Χρυσή- Γαϊδουρονήσι), με διθέσιο μαχητικό του ιδίου τύπου κατά τη διάρκεια άσκησης.

Νωρίτερα περισυνελέγησαν σώοι οι δύο χειριστές του διθέσιου F16 και διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας.

Ο ένας εκ των δύο διασωθέντων πιλότων η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, υπέστη εσωτερική αιμορραγία και διάτρηση πνεύμονα και φέρει κι άλλα τραύματα στο κεφάλι ενώ αυτή την ώρα βρίσκεται στο χειρουργείο. Ο δεύτερος διασωθείς φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύει η ζωή του.

Από την Ιεράπετρα αναμένεται να γίνει μεταφορά τους αν κριθεί σκόπιμο από τους γιατρούς, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, το οποίο διατάχθηκε να θέσει όλες τις μονάδες του σε επιφυλακή.

Κοντά στους τραυματίες αναμένεται να βρεθεί ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χειριστές του διθέσιου αεροσκάφους έκαναν χρήση του μηχανισμού εκτίναξης του καθίσματος τους.

 

 

Πώς έγινε η σύγκρουση

Τα δύο F16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας συγκρούστηκαν στις 14:05, κατά τη διάρκεια άσκησης για προσομοίωση αναχαίτισης σε χαμηλό ύψος.

To Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι "κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης τακτικής εναέριας μάχης (σενάριο 4 εναντίον 2) στην οποία συμμετείχαν έξι (6) αεροσκάφη, συγκρούστηκαν στον αέρα δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 (ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο) της 115 Πτέρυγας Μάχης/ 340Μ. Το συμβάν έλαβε χώρα νότια της Κρήτης, δυτικά της νήσου Χρυσή".

Οι πιλότοι λάμβαναν μέρος σε άσκηση με εναέριους ελιγμούς μάχης, βάσει ακραίου σεναρίου.

Η άσκηση προέβλεπε διάφορα σενάρια μάχης, από απλούς εγκλωβισμούς με πυραύλους μέχρι και κοντινές αερομαχίες αναχαίτισης. Τα μαχητικά είχαν χωριστεί σε δύο ζευγάρια -τέσσερις εναντίον δύο- και πετούσαν σε χαμηλά ύψη.

Σε μια από τις κοντινές εικονικές αερομαχίες τα αεροσκάφη συγκρούστηκαν. Οι πιλότοι των άλλων αεροσκαφών αντιλήφθηκαν το γεγονός, ειδοποίησαν και παρέμειναν στην περιοχή μέχρι να καταφτάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Τα μαχητικά ανήκουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης με έδρα τη Σούδα.

Πλωτά και εναέρια μέσα "σάρωσαν" την περιοχή, όπου συγκρούστηκαν και συνετρίβησαν τα δύο F16.

Στην περιοχή του ατυχήματος εξελίχθηκε συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, με τη συμμετοχή μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και παραπλεόντων εμπορικών και αλιευτικών σκαφών.

Αντιδράσεις

"Εκ μέρους της ΝΔ εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμό του πιλότου τις Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο οποίος έχασε την ζωή του υπηρετώντας την πατρίδα” ανέφερε ο υπεύθυνος τομεάρχης του κόμματος Θ. Λεονταρίδης.

“Bεβαίως, γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας. Επίσης, εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα.Καλούμε την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις”.

"Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για το νεκρό πιλότο, την ελπίδα και την ευχή για την ανάρρωση των δύο τραυματισμένων χειριστών. Η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα" αναφέρει σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, δήλωσε: "H Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ζει άλλη μία μαύρη μέρα. Το τραγικό συμβάν αφήνει πολλά ερωτηματικά τα οποία άμεσα πρέπει να απαντηθούν. Επίσης ακόμη περισσότερο, η σημαντική απώλεια διαταράσσει την ισορροπία στο Αιγαίο".

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου