ΕΛΛΑΔΑ

Kαλλικράτης και στην Παιδεία

kαλλικράτης-και-στην-παιδεία-492968

Η υπουργός δήλωσε αποφασισμένη να δείξει «σωφροσύνη και τόλμη», προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία σκέψη επαναφοράς του «10» για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ξεκαθάρισε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το μέτρο ήταν αποσπασματικό και ουδέποτε οδήγησε σε αναβάθμιση της Παιδείας.

Αντίθετα, όπως εξήγησε, ακόμα και την εποχή που ίσχυε η βάση του «10», χιλιάδες θέσεις έμεναν κενές, ενώ μέχρι και πολύ πρόσφατα άνοιγαν νέα Τμήματα και ΤΕΙ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, η υπουργός τόνισε ότι θα προχωρήσουν «θεμελιώδεις» αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών επανέλαβε τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και την αξιολόγηση, αλλά κυρίως τον «Καλλικράτη» στην Παιδεία με αλλαγές, συγχωνεύσεις ΤΕΙ ή και κλείσιμο Πανεπιστημιακών Σχολών.

«Όλα οδηγούν σε ‘Καλλικράτη’ στην Παιδεία. Αυτό σημαίνει μεγάλη αναδιάρθρωση. Και ΤΕΙ και ΑΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν» είπε χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου.

Η ίδια δήλωσε αποφασισμένη να δείξει «σωφροσύνη και τόλμη», προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι υποψήφιοι μπήκαν σε Σχολές ακόμα και με βαθμό 0,9 η υπουργός απάντησε ότι στα Πανεπιστήμια οι υποψήφιοι μπαίνουν συνολικά με το βαθμό του Απολυτηρίου τους, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός αριστείας για πολλές σχολές.

Η υπουργός όμως μίλησε και για αλλαγές στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Ξεκινάμε με νέο κύκλο σπουδών, νέο λύκειο, νέος τρόπος εξετάσεων και καταλήγουμε στις μεγάλες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» είπε.

Διαμαρτυρία αδιόριστων εκπαιδευτικών

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χθες από το πρωί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αφενός ζητούν τον άμεσο διορισμό τους και αφετέρου αντιδρούν σε ορισμένες αλλαγές που αφορούν στον τρόπο προσλήψεων, όπως για παράδειγμα το ότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία τους εάν δεν λάβουν μέρος στο διορισμό του ΑΣΕΠ.

Το μεσημέρι δημιουργήθηκε μικροένταση, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλλουν στο χώρο του υπουργείου και απωθήθηκαν από τους άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων. Στη συνέχεια, η κατάσταση εξομαλύνθηκε, με τους εκπαιδευτικούς να φωνάζουν συνθήματα και να ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

Στον προαύλιο χώρο του υπουργείου κατέβηκε ο υφυπουργός, Γ. Πανάρετος, ο οποίος είχε συνομιλία με τους εκπαιδευτικούς, ομάδα των οποίων κατόπιν είχε συνάντηση με την έτερη υφυπουργό, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου