ΕΛΛΑΔΑ

Κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό

κανένα-νέο-μέτρο-στο-ασφαλιστικό-851206

"Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων" διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι: "δεν υπάρχει και καμία περίπτωση περικοπής ή αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας".

"Το υπουργείο ανταπεξήλθε στις υποχρεώσεις του πρώτο και πριν τα χρονοδιαγράμματα. Τις αλλαγές τις είχαμε δρομολογήσει πριν το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και είμαστε περήφανοι για αυτό" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Λοβέρδο στο γεγονός ότι παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το Ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, εμφανίζεται το άρθρο 11 του νόμου για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με το οποίο εκπονείται νέα αναλογιστική μελέτη με βάση τους αριθμούς του ασφαλιστικού νόμου σ’ ό,τι αφορά μια σειρά από θέματα, ως νέο μέτρο.

Επίσης, η πρόβλεψη του άρθρου 15 για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες εμφανίζεται ως νέο μέτρο. "Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Οποιος το κάνει αυτό παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό. Οσοι το λένε αυτό ψεύδονται ασύστολα".

Παρουσίασε το νέο σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών το οποίο θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), μέτρο που αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατά έτος. Παράλληλα, έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

Συνταξιούχοι… 110 ετών

Ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στους περίπου 8.500 υπεραιωνόβιους οι οποίοι εμφανίζονται να λαμβάνουν σύνταξη από τα Ταμεία, εκ των οποίων περισσότεροι από 500 είναι άνω των 110 ετών. Ηδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία και με τη βοήθεια της Ασφάλειας αναζητώνται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται εν ζωή ή αν έχουν αποβιώσει.

Από τον ΟΑΕΕ ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα ξεκινήσει η εφαρμογή τη νέας ρύθμισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών.

Για προκλητική συνταγογράφηση και ενδεχομένως το οργανωμένο έγκλημα στον ΟΑΕΕ εξαιτίας της πολυφαρμακίας έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Λοβέρδος. Υποστήριξε επίσης ότι αυτός είναι ο πιθανώς ο λόγος που στον ΟΑΕΕ δεν εκφράστηκε η μείωση των δαπανών υγείας κατά 20% που σημειώθηκε σε άλλα ταμεία.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό, αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου ένα δισ. ευρώ κατά έτος.

Η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Βρέττα ανέφερε ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ξεκινά από τον ΟΑΕΕ γίνεται επειδή σε ΙΚΑ και ΟΓΑ διαπιστώνεται σημαντική μείωση δαπανών υγείας πάνω από 20% τους τελευταίους μήνες. Στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών δεν συμβαίνει το ίδιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες χρημάτων.

Όπως αναφέρθηκε η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε για το 2009 σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς αυτά. Το ύψος της δαπάνης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατευθυνόμενη, η προκλητική, η παράνομη συνταγογράφηση, η εικονική χρήση συνταγών ή η χρήση τους για άλλους σκοπούς. Το μερίδιο των παραπάνω στη δαπάνη ισοδυναμεί με το 20-25% του συνόλου της.

Η κα. Βρέττα, τόνισε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου