ΕΛΛΑΔΑ

Αδικαιολόγητη η αύξηση στην τιμή του ψωμιού

αδικαιολόγητη-η-αύξηση-στην-τιμή-του-ψ-502455

Αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους και σε αρτοποιεία ξεκινά το υπουργείο Οικονομίας, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και κανένας λόγος για αύξηση της τιμής του ψωμιού, ακόμα και εάν οι τιμές του μαλακού σιταριού διεθνώς έχουν αυξητικές τάσεις», σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις τιμές των σιτηρών.

Το υπουργείο υπενθυμίζει ότι η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς διενεργεί, ήδη, σειρά από αγορανομικούς και κοστολογικούς ελέγχους στις μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες και στις αλευροβιομηχανίες (στην Ελλάδα το 60% του μαλακού σιταριού εισάγεται, ενώ το 40% προέρχεται από την ελληνική παραγωγή), ενώ ταυτόχρονα έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και σε φούρνους.

Όπως σημειώνεται, σε περίπτωση που οι υπηρεσίες διαπιστώσουν παραβιάσεις αγορανομικών διατάξεων θα επιβληθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Την Δευτέρα, το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας, Μ. Μπόλαρη, επικοινώνησε με το γραφείο του Επιτρόπου Αγροτικής Ανάπτυξης και προκύπτει ότι οι τιμές για το σιτάρι σε σχέση με τα τέλη Ιουλίου είναι πτωτικές.

Επαναβεβαιώθηκε ότι η παραγωγή εντός της ΕΕ καλύπτει τις ανάγκες των χωρών-μελών σε κάθε περίπτωση και ότι οι αντιδράσεις της αγοράς είναι υπερβολικές σε σχέση με το πρόβλημα, γι’ αυτό τα όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τα κράτη-μέλη ξεχωριστά.

Η Κ. Μπατζελή

Δεν δικαιολογείται καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να επανέλθει η τιμή του στα επίπεδα του 2007, η οποία ήταν χαμηλότερη ως 20% από τη σημερινή, δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης που έγινε για το πρόβλημα των σιτηρών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (παραγωγοί, μύλοι, βιομήχανοι, κ.λ.π.).

Η υπουργός ανέφερε ακόμη, ότι αρχίζει άμεσα η καταγραφή των αποθεμάτων σιτηρών και συνεχίζονται οι έλεγχοι για πάταξη της αισχροκέρδειας.

Παράλληλα εξήγγειλε:

– Την ίδρυση οργανισμού σιτηρών

– Την ίδρυση διεπαγγελματικής οργάνωσης σιτηρών

– Την υποχρεωτικότητα (με συμβόλαιο πώλησης των σιτηρών)

– Τη στήριξη των παραγωγών μαλακού σίτου με αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου