ΕΛΛΑΔΑ

Αρθρο – παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου

αρθρο-παρέμβαση-του-γ-παπανδρέου-479699

Αρθρο – παρέμβαση δημοσιεύει ο Γ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργική ιστοσελίδα, υπό τον τίτλο "Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη: Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα".

Σε αυτό περιγράφει την προσπάθεια της κυβέρνησης για θεσμικές αλλαγές που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Πολιτείας, ώστε αυτή να συνδράμει ουσιαστικά τη ζωή του πολίτη.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι αλλαγές που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα εκλαμβάνονται από διεθνείς αναλυτές ως προσπάθεια "ανταπόκρισης της χώρας στις δανειακές της υποχρεώσεις". "Οι αναλύσεις αυτές συνήθως υποτιμούν την σημασία της βασικότερης ίσως παραμέτρου της προσπάθειάς μας: τις βαθύτατες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι "πίσω από αυτές υποκρύπτεται μία πραγματική πολιτική μάχη".

Στόχος, όπως αναφέρει είναι "να επαναφέρουμε τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής" και μάλιστα "να βάλουμε και την αγορά και το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη". Ο κ. Παπανδρέου ασκεί κριτική στο λεγόμενο "τρίτο δρόμο" – "που προσπάθησε να συγκεράσει έναν παλαιότερο κρατισμό με την ανοιχτή αγορά" – λέγοντας ότι τελικά αγνόησε τον πολίτη και τους θεσμούς που του δίνουν δύναμη.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές, "δημοκρατικές αλλαγές" που είναι απαραίτητο "να συνδυαστούν με την αναδιανομή πλούτου" την οποία χαρακτηρίζει "εκ των ων ουκ άνευ".

Ο κ. Παπανδρέου στηλιτεύει το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης που εφαρμόστηκε έφερε όχι μόνο την ανεξέλεγκτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, αλλά και την τεράστια συγκέντρωση πλούτου, στην οποία – όπως λέει χαρακτηριστικά – πολυεθνικές έχουν μεγαλύτερο τζίρο από το ΑΕΠ κρατών.

Ο πρωθυπουργός περιγράφει το καθεστώς ανομίας που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη αυτή δύναμη, και τα αισθήματα "περιθωριοποίησης" και "εξάρτησης" του πολίτη μέσα στο σύστημα αυτό και τονίζει ότι χρειάζονται θεσμικές αλλαγές για την επαναφορά του ανθρώπου στο κέντρο του συστήματος κοινωνικής οργάνωσης.

"Γνωρίζουμε επίσης καλά ότι, όταν ένα κράτος είναι ανίσχυρο και διαβρωμένο, ούτε η αγορά δουλεύει σωστά. Αντιθέτως, αγορά και κράτος δουλεύουν, τελικά, για το όφελος ορισμένων ειδικών μικρών και μεγάλων συντεχνιών και συμφερόντων. Είναι τα συμφέροντα και οι συντεχνίες, που ελέγχουν τους μηχανισμούς εξουσίας ή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτήν. Έτσι, αγνοείται ή και βάλλεται το συλλογικό και το δημόσιο συμφέρον. Τα ίδια τα δικαιώματα του πολίτη.

Έτσι οδηγήθηκε και η Ελλάδα να ζει με «δάνειες» δυνάμεις αντί να καλλιεργεί τις δικές της, τα δικά της πλεονεκτήματα και δυνατότητες. Ναι, το πελατειακό μας σύστημα ήταν και είναι εξ ορισμού σύστημα που δημιουργεί εξαρτήσεις και δουλείες και για την ίδια την πατρίδα μας αλλά και στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος τονίζει ότι το στοίχημα είναι να πεισθούν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση "υπηρετεί εκείνους και κανέναν άλλο", αλλιώς – όπως λέει – καμία πρόοδος δεν είναι εφικτή.

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησής του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι: "Είναι εθνικό μας χρέος να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία μας στην πορεία της οικονομίας μας και γενικότερα του τόπου. Κυριαρχία που τρώθηκε από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι εθνικό μας χρέος να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις".

"Ο πολίτης να μπορεί να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση μιας δυναμικής και ευημερούσης Ελλάδας. Μία κυρίαρχη Ελλάδα, με κυρίαρχους πολίτες, που στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις. Μια Ελλάδα της καινοτομίας παντού, έτοιμη να αξιοποιήσει ορθολογικά και βιώσιμα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: τους ανθρώπους της, την παράδοσή της, την ιστορία της και τον φυσικό της πλούτο" σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί (φορολογικό, Καλλικράτης, καθολική υπαγωγή προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο Διαδίκτυο, παρέμβαση για το "μαύρο" πολιτικό χρήμα κ.α.) ενώ κάνει αναφορά στις Εξεταστικές Επιτροπές για την εμπέδωση της διαφάνειας.

"Δεν ξεχνώ ποτέ ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων και των Ελληνίδων στις 4 του Οκτώβρη μας εξέλεξαν δίνοντας μας αυτή ακριβώς την εντολή: να κάνουμε τώρα όσα δεν κάναμε δεκαετίες. Να αλλάξουμε τόσο ριζικά την Ελλάδα, ώστε να βγει οριστικά από τον φαύλο κύκλο της παρακμής.

Να αναμορφώσουμε τόσο ριζικά το κράτος, ώστε, αντί για εμπόδιο σε κάθε πρωτοβουλία και καινοτομία, να γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης και αξιοποίησης των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, για να μην ξανακινδυνεύσουμε με χρεοκοπία. Ποτέ πια.

Ήδη, σε μόλις 10 μήνες, κάναμε περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Κάνουμε το αυτονόητο πραγματικότητα. Και είμαστε ακόμη στην αρχή" καταλήγει το άρθρο του πρωθυπουργού.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο www.primeminister.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου