ΕΛΛΑΔΑ

Την υποψηφιότητα Καμίνη εξετάζει το ΠΑΣΟΚ

την-υποψηφιότητα-καμίνη-εξετάζει-το-π-490503

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ιπποκράτους εκτιμάται πως είναι το ενδεχόμενο

να προταθεί για τον Δήμο Αθηναίων ο Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση για κοινή στήριξη του κ. Καμίνη έγινε από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς και, όπως παραδέχονται στο ΠΑΣΟΚ, είναι και μια από τις προσωπικότητες κύρους που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματα της διοίκησης και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

Επίσης, , ο κ. Καμίνης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τα θέματα της αρμοδιότητάς του, ενώ είχε συμμετάσχει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα ήταν διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση, αλλά εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, στους κόλπους της κυβέρνησης αλλάζουν τα δεδομένα για τα πρόσωπα που επιθυμούν ή πρόκειται να είναι υποψήφια στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Καμίνη ματαιώνει την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά για τη δημαρχία της Αθήνας και αναζωπυρώνει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της για την Περιφέρεια Αττικής.

Ωστόσο, ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Αττικής έχει εκδηλώσει ο νομάρχης Αθηνών Ι. Σγουρός, καθώς και ο νομάρχης Πειραιά κ. Ι. Μίχας.

«Οχι» από τον ΣΥΝ

Ο Συνασπισμός, πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να στηρίξει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Καμίνη στον Δήμο Αθηναίων, όχι επειδή διατηρεί επιφυλάξεις προς το πρόσωπό του, αλλά γιατί -όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΝ- «δεν πρόκειται να δώσουμε συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω των δημοτικών εκλογών».

Κομματικοί παράγοντες του ΣΥΝ σχολιάζουν ότι «δεν υπάρχει θέμα θετικής αντίδρασης από μέρους μας» και επικρίνουν τη Δημοκρατική Αριστερά, που φέρεται να προώθησε την ιδέα της υποψηφιότητας του Συνηγόρου του Πολίτη, υποστηρίζοντας ότι «η στάση της λειτουργεί εξ αντικειμένου υποβοηθητικά προς το ΠΑΣΟΚ». Εκτιμούν, δε, ότι το κυβερνών κόμμα «θέλει πάση θυσία να μην υπάρχει ηχηρή πολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών και στην κατεύθυνση αυτή διευκολύνεται».

Πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα το πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση πρέπει να είναι ηχηρό και επιμένει στην αναζήτηση μιας υποψηφιότητας από τον κομματικό και παραταξιακό χώρο του ΣΥΝ.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες των κομμάτων

ΜE αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διεργασίες στους κομματικούς σχηματισμούς για την επιλογή των υποψηφίων που θα υποστηρίξουν στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ.

Πέραν των υποψηφιοτήτων για τις νομαρχίες και τους δήμους, αυτό που απασχολεί περισσότερο τα κομματικά επιτελεία είναι οι 13 περιφέρειες της χώρας, που έχουν προκύψει μετά τις αλλαγές στον χάρτη της Ελλάδας με τον «Καλλικράτη». Πόσο μάλλον όταν γίνεται αναφορά στην «πρωτεύουσα» Περιφέρεια της Ελλάδας, που είναι αυτή της Αττικής.

Για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται, οι δε ανακοινώσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες δύο εβδομάδες και τα ονόματα που κατά καιρούς έχουν πέσει στο τραπέζι είναι εκείνο του σημερινού νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Η Ν.Δ. ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανακοίνωσαν ήδη την υποψηφιότητα του Κώστα Διάκου.

Ο ΛΑΟΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στηρίξει τον Μάκη Βορίδη, το ΚΚΕ τον Θανάση Παφίλη, η Δημοκρατική Αριστερά τον Γρηγόρη Ψαριανό, ενώ έχουν εκφράσει επιθυμία να κατέλθουν ως ανεξάρτητοι οι Γιάννης Σγουρός, Αλέξης Μητρόπουλος και Γιάννης Δημαράς.

Δήμοι

Στο Δήμο της Αθήνας η ονοματολογία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα είναι ο υποψήφιος με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ, ενώ από το ΠΑΣΟΚ όλα δείχνουν ότι υποψηφία θα είναι η Φώφη Γεννηματά. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Νίκο Σοφιανό, η Δημοκρατική Αριστερά την Aννα Φιλίνη.

Πειραιάς

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποιον θα δώσει το χρίσμα για τον Δήμο Πειραιά. Τα ονόματα του Παναγιώτη Φασούλα, του Γιάννη Μίχα και του Δημήτρη Καρύδη είναι τα επικρατέστερα. Στον χώρο της Ν.Δ. ακούγονται κατά καιρούς τα ονόματα του Σπύρου Καπράλου, του Παναγιώτη Μελά και του Γιώργου Κασιμάτη. Ως ανεξάρτητος θα κατέβει ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Πέτρος Μαντούβαλος.

Θεσσαλονίκη

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει σημειωθεί ρεκόρ υποψηφιοτήτων καθώς μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τις 11. Με την υποστήριξη της Ν.Δ., ο Κώστας Γκιουλέκας διεκδικεί τη δημαρχία, ενώ από το ίδιο κόμμα χώρο προέρχεται η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΤΕΕ, Σάκη Τζακόπουλου. Υποψήφιος έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής. Επίσημες ανακοινώσεις από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν γίνει ακόμη, ωστόσο από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο προέρχονται οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μπουτάρης και Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, οι επιχειρηματίες Νίκος Ευθυμιάδης και Τάσος Τζήκας και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις προηγούμενες εκλογές, Φώτης Μπίμπασης. Το ΚΚΕ ανακοίνωσε την υποστήριξή του στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

Τον κατάλογο τον υποψηφιοτήτων «συμπληρώνουν» ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαγεωργίου και ο Κώστας Μαργαρίτης, που γνωστοποίησε την κάθοδό του στις εκλογές με ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ελληνική Πολιτική Δράση».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου