ΕΛΛΑΔΑ

Εκκενώθηκε το Ελληνικό από τους πρόσφυγες [photos]

εκκενώθηκε-το-ελληνικό-από-τους-πρόσφ-444247

Τεταμένη ήταν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής η ατμόσφαιρα στο Ελληνικό, καθώς ξεκίνησε επιχείρηση της αστυνομίας για εκκένωση των χώρων του πρώην αεροδρομίου από πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις 08.20 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες άρχισαν να μπαίνουν στα πούλμαν, προκειμένου να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στη Θήβα, στα Οινόφυτα και στο Δερβένι.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από τους μεμονωμένους πρόσφυγες περίπου 60 μεταφέρονται στη Θήβα, 50 στα Οινόφυτα και 50 στο Δερβένι.

Προτεραιότητα δόθηκε στις οικογένειες οι οποίες κατά την καταγραφή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το ΔΟΜ πήραν ένα σημείωμα με το νούμερο του κοντέινερ στο οποίο θα διαμείνουν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλούβες, περιπολικά και μοτοσικλέτες σχημάτισαν έναν κλοιό περιμετρικά των κτηρίων. Υπήρξε έντονη κινητικότητα, με τους αστυνομικούς να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε κανέναν μη διαπιστευμένο. Λίγο μετά τις 06.00 άνδρες των ΜΑΤ άρχισαν να μπαίνουν στα κτήρια.

Καρέ-καρέ η είσοδος των ΜΑΤ

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα, όταν ένας από τους δημοσιογράφους επιχείρησε να «σπάσει» τον αστυνομικό κλοιό και να προσεγγίσει τον χώρο, με αστυνομικούς να τον απωθούν βίαια.Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η συνεχής προσπάθεια των επικεφαλής της επιχείρησης να απομακρύνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία από την περιοχή.

Mεταφέρθηκαν οι πρώτοι

«Ανεπιθύμητοι» οι δημοσιογράφοι

Άνδρες των ΜΑΤ μπαίνουν στα κτήρια

Το zougla.gr είχε μεταδώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ότι είχε ληφθεί απόφαση για μετακίνηση περίπου 300-400 ανθρώπων σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Η πλειονότητα κατευθύνεται στην εγκατάσταση που βρίσκεται στη Θήβα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ζητήθηκε η συνδρομή της αστυνομίας για την εκκένωση των χώρων του πρώην αεροδρομίου.

Yπήρξαν αντιδράσεις, καθώς αρκετοί δήλωναν αποφασισμένοι να παραμείνουν στους χώρους όπου διαβιούσαν τους τελευταίους μήνες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής αστυνομικοί απέκλεισαν με κορδέλες την κεντρική είσοδο, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε περαστικούς. Το zougla.gr βρέθηκε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην περιοχή, καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό την προετοιμασία της επιχείρησης.

Χώρος πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ώρα 05.55
Η κορδέλα της αστυνομίας, ώρα 04.40

Πηγή: zougla.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου