ΕΛΛΑΔΑ

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι για τα άλευρα

αιφνιδιαστικοί-έλεγχοι-για-τα-άλευρα-479267

Το τρίπτυχο «σίτος-αλεύρι-ψωμί» μπαίνει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που άρχισε η διοικητική αρχή, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές. Ήδη, πραγματοποιήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε δύο συνδέσμους αλευροβιομηχανιών.

Τα κλιμάκια συλλέγουν στοιχεία από τους δύο συνδέσμους των αλευροβιομηχανιών, από μύλους και από εισαγωγείς σιτηρών.

Μάλιστα στο ενδεχόμενο διαπίστωσης τέτοιων παραβάσεων η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τη δυνατότητα να προβεί στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να μη γίνουν αυξήσεις τιμών

Επιπλέον, με εντολή του γγ Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, συνεχίζονται οι κοστολογικοί έλεγχοι στις αλευροβιομηχανίες.

Οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας διαπίστωσαν ότι από την εποχή της διατροφικής κρίσης, το 2007 και το 2008, οι τιμές των αλεύρων δεν έχουν πέσει, παρά την αποκλιμάκωσή τους διεθνώς.

Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις εκπτώσεις προς τους πελάτες τους.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εισαγωγικών εταιρειών σιτηρών και από τις συζητήσεις που είχε μαζί τους προέκυψε ότι δεν δικαιολογείται καμία αύξηση στην τιμή των αλεύρων και κατ’ επέκταση του ψωμιού και των άλλων προϊόντων.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, θα συνεχίσουν τις επαφές με παραγωγούς, αλευροβιομηχάνους και αρτοποιούς, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά.

Απειλεί με μποϋκοτάζ στα προϊόντα σιτηρών

Mε μποϋκοτάζ σε όλα τα προϊόντα σιτηρών απειλεί ότι θα προχωρήσει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, εάν οι επιχειρηματίες του χώρου δεν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην μετακυλήσουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή.

Το ΙΝΚΑ ζητάει από την κυβέρνηση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις εισαγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης σιτηρών και τις αλευροβιομηχανίες, να υποβάλλουν κατάλογο των αποθεμάτων τους και με παράλληλη στήλη των τιμών απόκτησης.

Οι κατάλογοι αυτοί να διασταυρωθούν με αμεσότητα που να μην αφήσει περιθώρια εσωτερικών τεχνασμάτων, δηλαδή άμεσα και επιτόπια από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή ενώ οποιαδήποτε πρόταση ή αίτημα των επιχειρήσεων για μεταβολή τιμών να υποβληθεί απαραιτήτως σε συνδυασμό με τους τιμοκαταλόγους ενώ θα πραγματοποιείται και ο έλεγχος της Γραμματείας Εμπορίου.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου