ΕΛΛΑΔΑ

Εκπαραθύρωση Μαρκογιαννάκη

εκπαραθύρωση-μαρκογιαννάκη-851206

Στην αποπομπή του Χρήστου Μαρκογιαννάκη από την Κοινοβουλευτική Oμάδα της ΝΔ προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, έπειτα από τις δηλώσεις του βουλευτή Χανίων ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης «απέναντι» στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο κ. Σαμαράς, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο έθεσε τον κ. Μαρκογιαννάκη εκτός ΚΟ. Παράλληλα παραπέμπει τον βουλευτή Χανίων στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής, γιατί «με τη στάση του και τη συμπεριφορά του ο κ. Μαρκογιαννάκης επέλεξε να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος».

Αντιδρώντας στη διαγραφή του, ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» της ηγεσίας της ΝΔ και για «αστείες, συνοπτικές αντιδημοκρατικές και αντικατασταστικές διαδικασίες».

«Οι μεθοδεύσεις της ηγεσίας της ΝΔ είναι πρωτοφανείς. Σε δύσκολες περιφέρειες για την παράταξη όπως είναι η Κρήτη, απαιτείται συνεννόηση, διάλογος, σύνθεση για να πετύχει κανείς τη μέγιστη συσπείρωση. Όλα αυτά η ηγεσία της ΝΔ τα αρνείται εδώ και πολύ καιρό. Αντιθέτως επιλέγει το δρόμο των διαγραφών με αστείες, συνοπτικές αντιδημοκρατικές και αντικατασταστικές διαδικασίες, χωρίς έστω να μου ζητήσει να εξηγήσω τις απόψεις μου για την προοπτική της παράταξης στην περιφέρεια της Κρήτης. Αυτές οι μεθοδεύσεις μας οδηγούν πολλά χρόνια πίσω» αναφέρει ο βουλευτής Χανίων σε ανακοίνωσή του.

Των γεγονότων είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μαρκογιαννάκη με κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες έγινε την Τετάρτη, αλλά και προειδοποιήσεις του γραμματέα αυτοδιοίκησης της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκου για πιθανές πειθαρχικές κυρώσεις.

Ο Β. Μιχαλολιάκος, μιλώντας χθες σε πρωινή εκπομπή του ΜEGA, υπερασπίστηκε την επιλογή Πλακιωτάκη, ενώ έκανε δεικτικά σχόλια για τον κ. Μαρκογιαννάκη. «Αν κατέβει απέναντι στον Γιάννη Πλακιωτάκη, ο κ. Μαρκογιαννάκης ούτε την ανανέωση θα εκφράζει, ούτε την αυτοδιοίκηση» είπε.

Παράλληλα, ο κ. Μιχαλολιάκος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και διαγραφής του κ. Μαρκογιαννάκη από το κόμμα. «Βεβαίως, όταν λειτουργεί σε ένα συντεταγμένο κόμμα -είπε- θα πρέπει να αποδέχεται και τους κανονισμούς λειτουργίας του και τις επιπτώσεις των πράξεών του».

Εξάλλου, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι «υπάρχουν όργανα στο κόμμα μας τα οποία αξιολογούν συμπεριφορές και παίρνουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτημα να κινηθούν αυτές οι διαδικασίες. Εάν αυτό αναδειχθεί ως σημαντικό θέμα, βεβαίως και η ΝΔ δε θα παραμείνει αδιάφορη».

Ο κ. Μαρκογιαννάκης επανήλθε πάντως με δηλώσεις του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πιο πιθανό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, με τη στήριξη της Ντόρας Μπακογιάννη.

«Σας λέω με κάθε ειλικρίνεια δεν έχω αποφασίσει ακόμα το ο,τιδήποτε. Το σκέφτομαι. Είναι πολύ πιθανόν, δεν αποκλείεται καθόλου, όμως δεν το έχω αποφασίσει ακόμα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Flash.

Παράλληλα, ο κ. Μαρκογιαννάκης επιτέθηκε στον Β.Μιχαλολιάκο για τις δηλώσεις του περί διαγραφών.

«Ο κ. Μιχαλολιάκος, πριν αρχίσει να μιλά για διαγραφές, έπρεπε να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες, καθώς ως υπεύθυνος του συγκεκριμένου τομέα, θα έπρεπε τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα να μου είχε κάνει» δήλωσε ο βουλευτής Χανίων.

Το ποτήρι φαίνεται πως ξεχείλισε, από πλευράς της Ρηγίλλης, έπειτα από νέες δηλώσεις του κ. Μαρκογιαννάκη στο Κανάλι 1 του Πειραιά, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μιλούσε για απόσυρση της υποψηφιότητας Πλακιωτάκη.

«Εφόσον αποφασίσω να θέσω υποψηφιότητα θα κάνω κάλεσμα στη ΝΔ και τον Πλακιωτάκη ‘να τα βρούμε’. Πιστεύω ότι θα υπερτερούσα διότι αυτό που θα κατέθετα δεν θα ήταν διεμβολισμός [της Ντ.Μπακογιάννη ή άλλου]» είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης και ξεκαθάρισε: «Αν αποφασίσω τελικά να κατέβω υποψήφιος, μία από τις παραμέτρους που βάζω στο μυαλό μου είναι και η απόσυρση Πλακιωτάκη».

Ο βουλευτής Χανίων εμφανίστηκε πάντως να είναι γνώστης των πιθανών συνεπειών των επιλογών του, προειδοποίησε όμως ότι τυχόν διαγραφή του θα πρέπει να είναι «για πολύ σοβαρό λόγο που θα είναι σε θέση να σβήσει προσφορά 30 ετών».

Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στην ενδεχόμενη υποψηφιότητα Μαρκογιαννάκη. «Θα απευθυνθώ στην κοινωνία, από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Εγώ δεν έχω σκοπό και δεν είχα σκοπό να διχάσω κανέναν. Οι κοκορομαχίες δε βοηθούν» είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου