ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρησαν να πουλήσουν αρχαίο Κούρο έναντι 200.000 ευρώ

επιχείρησαν-να-πουλήσουν-αρχαίο-κούρ-451794

Να πουλήσουν έναν αρχαίο άγαλμα Κούρου, έναντι 200.000 ευρώ, επιχείρησαν ένας 63χρονος και ένας 36χρονος. Οι δράστες συνελήφθησαν στον Ισθμό της Κορίνθου από αστυνομικούς του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι δυο άνδρες είχαν κρύψει το άγαλμα, που ήταν σπασμένος σε τέσσερα κομμάτια, κάτω από τη θέση του συνοδηγού μέσα σε σακίδιο. Το αρχαίο αντικείμενο, επιδείχθηκε σε αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται για έναν αναθηματικό κούρο, από μάρμαρο της Νάξου, ο οποίος αποτελείται από τέσσερα συνανήκοντα τμήματα, συνολικού μήκους 47-εκατοστών, του οποίου δεν σώζονται τα κάτω άκρα, από τα γόνατα και κάτω.

Χρονολογείται στην Αρχαϊκή περίοδο του 550 π.Χ. εξαιρετικής αρχαιολογικής αξίας, υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 36χρονου στο Ναύπλιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και σαράντα δύο φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Επίσης κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο το αυτοκίνητο τους και τρία κινητά τηλέφωνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου