ΕΛΛΑΔΑ

Πανδημία με τον ιό του Δυτικού Νείλου;

πανδημία-με-τον-ιό-του-δυτικού-νείλου-851206

Στο τέλος του Αυγούστου και τον Σεπτέμβρη περιμένουν οι ειδικοί την έξαρση της επιδημίας εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Νείλου, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Μάλιστα εκτιμούν, ότι την περίοδο αυτή, θα εντοπίζονται έως και 8 κρούσματα την ημέρα κυρίως σε ηλικιωμένους, οπότε και προετοιμάζονται τα νοσοκομεία της Μακεδονίας -όπου κυρίως αναμένεται να ξεσπάσει η επιδημία- για να υποδεχθούν ασθενείς.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Γιώργος Σαρόγλου, δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης:

"Υπολογίζουμε ότι θα έχουμε 4-8 κρούσματα την ημέρα αλλά αυτό κυρίως στους ηλικιωμένους. Ευτυχώς δεν προσβάλει την νεαρά ηλικία 0-9 ετών, όπως άλλοι ιοί όπως η εγκεφαλίτιδα του Saint Louis που προέρχεται από το ίδιο κουνούπι και της ίδια οικογένειας.

Η ροή των κρουσμάτων είναι η φυσιολογική και σας είπα ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρχουν 5-10 κρούσματα ημερησίως, όλα όμως εξαρτώνται από τις μετεωρολογικές συνθήκες".

Τέσσερα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου διαγνώστηκαν ανεβάζοντας τον αριθμό των προσβληθέντων στους 64.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι χθες το πρωί, 28 από τους νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είχαν λάβει εξιτήριο και 31 νοσηλεύονται ακόμη. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται οι 8 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευθεί σε νοσοκομείο.

Στο μεταξύ από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις αίματος, λόγω της αναστολής των αιμοληψιών στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα των λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το πρόβλημα της έλλειψης αίματος στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζεται άμεσα με τη μεταφορά μονάδων αίματος από άλλες περιοχές.

Την προσεχή Δευτέρα 23 Αυγούστου, θα ξεκινήσει ο έλεγχος των μονάδων αίματος που είχαν τεθεί σε καραντίνα και είχαν ληφθεί από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας των περιοχών αυτών.

Το υπουργείο Υγείας έχει δώσει εντολή για εντατικοποίηση των προσπαθειών τόσο από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας όσο και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών προκειμένου να αυξηθεί το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα.

Κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Εντονος προβληματισμός στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου από την αύξηση κρουσμάτων ενδονοσοκομειακής λοίμωξης εξαιτίας του μικροβίου Klebsiella pneumo, ενός από τα πλέον ανθεκτικά μικρόβια που βρίσκουν την "όαση τους" στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργου Μοσχοβάκη, δώδεκα είναι οι ασθενείς που μολύνθηκαν από το μικρόβιο τον τελευταίο χρόνο εκ των οποίων έξι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τρεις στην παθολογική κλινική, δύο στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού ενώ ένα περιστατικό εντοπίστηκε στο Χειρουργικό Ιατρείο.

Το ανησυχητικό είναι πως τον τελευταίο μήνα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων η οποία μάλιστα "αγκαλιάζει" όλα τα προαναφερόμενα τμήματα του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Τόσο για τον ίδιο τον ασθενή όσο όμως και για την τοπική κοινωνία το Klebsiella pneumo θεωρείται επικίνδυνο εάν δεν εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί με ισχυρά αντιβιοτικά εγκαίρως. Για τον μεν ασθενή στην περίπτωση που η υγεία του είναι επιβαρυμένη, για την δε κοινωνία, διότι μέσω των επισκεπτηρίων υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσής του.

Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει δώσει εντολή για απολύμανση των χώρων των ασθενών και απομόνωσης των ασθενών με στόχο τον απόλυτο έλεγχο τυχόν εξάπλωσης του μικροβίου.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου