ΕΛΛΑΔΑ

Περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων

περαιτέρω-ανάπτυξη-των-αμυντικών-σχέ-490934

Η περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν την Τρίτη στον Πόρο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης.

Οι δυο πρωθυπουργοί με τις συζύγους τους αναχώρησαν για τον Πόρο χθες το πρωί με σκάφος του Λιμενικού. Νωρίτερα, στη Μαρίνα Φλοίσβου ο Γ. Παπανδρέου ξενάγησε το ζεύγος Νετανιάχου στα ιστορικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το θωρηκτό «Αβέρωφ» και το αντιτορπιλικό «Βέλος».

Κατά την παραμονή τους στον Πόρο, ο πρωθυπουργός και η Αντα Παπανδρέου παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του Ισραηλινού πρωθυπουργού και της Σάρα Νετανιάχου.

Η Ελλάδα "αξιοποιεί τις ευκαιρίες"

Την προσπάθεια αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών. Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι η χώρα μας στοχεύει σε "ανοιχτές σχέσεις εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, αλλά και σε συνεργασία σε επίπεδο στρατιωτικό και οικονομικό".

Πρόσθεσε ότι η χώρα μας δεν αλλάζει εξωτερική πολιτική, αλλά αξιοποιεί "τις ευκαιρίες" και παίρνει "πρωτοβουλίες", σημειώνοντας ότι "από την πρώτη στιγμή" στις προτεραιότητες της κυβέρνησης περιλαμβάνεται "άνοιγμα" προς το Ισραήλ. Ο ίδιος επισήμανε ότι το άνοιγμα αυτό "γίνεται σε συντονισμό" με τις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο.

 

Συνάντηση Σαμαρά – Νετανιάχου

Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα διμερή και κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα.

«Καλύψαμε θέματα διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία στην δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ιδιαίτερα σημαντικό για μας είναι το θέμα της συνεργασίας για τον τουρισμό.

» Επίσης, μιλήσαμε για τα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής, για το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε την ανάγκη ύπαρξης και τη διασφάλιση του παλαιστινιακού κράτους αλλά και την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ» σημείωσε.

Η ΝΔ είναι θετική στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, ωστόσο επισημαίνει ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σωστή ισορροπία με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η καλή παραδοσιακή σχέση της Ελλάδας με τους Άραβες.

Θεωρεί ακόμη ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυρίως στον τουρισμό αλλά και την οικονομία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα της επιστημονικής έρευνας που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου ότι αν είχαμε μυαλό εδώ και 30 χρόνια, δεν θα διώχναμε στο εξωτερικό το πολύ πλούσιο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων και δεν θα τους στέλναμε στο εξωτερικό».

Απέδωσε την κύρια ευθύνη για αυτό στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι στόχευση του προγράμματος της ΝΔ είναι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Σφοδρές επικρίσεις από την Αριστερά

Την αντίθεσή της στην πολιτική προσέγγισης του Ισραήλ εξέφρασε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι κριτήριο του ΚΚΕ για τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της χώρας είναι κατά πόσο η εξωτερική πολιτική συμβάλλει στην απόκρουση κάθε μορφής επίθεσης του ιμπεριαλισμού, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική έναντι του Ισραήλ δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ στην πολιτική τους έναντι της Τουρκίας, ωστόσο, πρόσθεσε, με τον τρόπο αυτό η χώρα μας εμπλέκεται στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει αρμοδιότητες άμυνας και ασφάλειας στην Τουρκία, τώρα με τις συμφωνίες που κάνει με το Ισραήλ στηρίζει την πολεμική μηχανή του Τελ Αβίβ και τα σχέδια του ΝΑΤΟ για νέα Μέση Ανατολή.

Επίσης, πρόσθεσε, η κυβέρνηση ουσιαστικά αθωώνει την πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων και την πίεση του Τελ Αβίβ για συνομιλίες που θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του Ισραήλ, ενώ κάνει πως δεν βλέπει και την πρόθεση του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν.

Σε ερώτηση πώς εκτιμά τις αναλύσεις ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αξιοποιήσει την κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αν ο κ. Παπανδρέου ενδιαφέρεται να προωθήσει τα σχέδια του ιμπεριαλισμού, αυτό είναι επιτυχία, αλλά για το ΚΚΕ, πρόσθεσε, είναι εξέλιξη κατά των λαϊκών συμφερόντων, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι «δευτεροκλασάτο στέλεχος» στην περιοχή.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την συνεργασία με το Ισραήλ στον τουριστικό τομέα, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο «για τα 30 αργύρια του Ιούδα», ενώ υπογράμμισε ότι χιλιάδες Έλληνες δεν μπόρεσαν εφέτος να κάνουν διακοπές εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής.

Πρόκληση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε: «Η εικόνα της χειραψίας ανάμεσα στον Έλληνα και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αποτελεί πρώτα απ’ όλα πρόκληση απέναντι στην κοινή γνώμη, όταν είναι νωπή ακόμα η δολοφονική επίθεση ενάντια στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην αποκλεισμένη Γάζα.

» Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και αποτελεί χείρα βοηθείας στο απομονωμένο σήμερα Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί έναν διεθνή ταραξία, να μην σέβεται καμία έννοια διεθνούς νομιμότητας και να εγκληματεί σε βάρος των Παλαιστινίων.

» Ο όλος κυβερνητικός σχεδιασμός αποδυναμώνει διπλωματικά τη χώρα μας έναντι του αραβικού κόσμου και εγκυμονεί κινδύνους για την εμπλοκή της σε ακραίους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς.

« Αλήθεια, τι σχέση έχει η σημερινή εικόνα του πρωθυπουργού με εκείνην του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν έστελνε τα ελληνικά καράβια για να μεταφέρουν τους Παλαιστίνιους αγωνιστές και τον ηγέτη τους Γιασέρ Αραφάτ;».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου