ΕΛΛΑΔΑ

Θα απολογηθούν για αισχροκέρδεια

θα-απολογηθούν-για-αισχροκέρδεια-851206

Με την παραπομπή των αλευροβιομηχάνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή με δηλώσεις τους συστήνουν εναρμονισμένες αυξήσεις τιμών, απαντά το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο ανατιμητικό κλίμα που δημιουργείται στην αγορά με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις παραγόντων από τα υπουργεία Οικονομίας αλλά και Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας Μ. Μπόλαρη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνού για να εξεταστεί το θέμα και να αποφασιστούν δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ενώ ήδη διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι στην αγορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες ενώ για τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα. Ωστόσο από σήμερα κιόλας οι αρτοποιοί έλαβαν τιμολόγια με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές τους.

"Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα", δήλωσε νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ. Κομνηνός, σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα.

Το υπουργείο Οικονομίας διενεργεί κοστολογικούς ελέγχους, ενώ εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών αλλά και την επάρκεια στην αγορά, από την πλευρά των αγροτών.

Από την πλευρά τους, οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα, γεγονός που θα οδηγήσει σε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού. Υποστηρίζουν, δε, ότι αυτή η κίνησή είναι επιβεβλημένη. Οι αρτοποιοί, ωστόσο, κάνουν λόγο για "αδικαιολόγητες αυξήσεις", σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για τις επικείμενες αυξήσεις.

Την ίδια ώρα, οι αγρότες καταγγέλλουν ότι τον Ιούνιο πούλησαν την παραγωγή τους σε χαμηλές τιμές που δεν δικαιολογούν αυξήσεις.
Εάν υπάρξει αύξηση 25% στην τιμή των αλεύρων, τότε θα τεθεί σε ισχύ ένα ντόμινο ανατιμήσεων μέχρι και 20% σε βασικά προϊόντα διατροφής (ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα), αλλά και στα κρέατα με τα γαλακτοκομικά, λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
Για το θέμα των αυξήσεων παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει σήμερα το ΠΑΜΕ, στο υπουργείο Οικονομίας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι – μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες από στάρι, εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των τιμών και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό τα τελευταία χρόνια. Αυτό οδήγησε σε υπέρογκα κέρδη γι’ αυτούς και το ψωμί να πωλείται 80 λεπτά τα 350 γραμμάρια».

"Σχεδόν μηδενικές" οι επιπτώσεις

Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει "σχεδόν μηδενική " επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών", δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Εξάλλου ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΕ διαθέτει "μεγάλα αποθέματα σιτηρών". "Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά τα αποθέματα σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση", επέμεινε.

Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών αποφασίσθηκε από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.

Το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και υπάρχει το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.

Η Ρωσία, τρίτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως, έχει προβλέψει μείωση στα 60-65 εκατομμύρια τόνων της συγκομιδής των σιτηρών για το 2010, έναντι 97 εκατομμυρίων τόνων το 2009.

Το 2009, η χώρα είχε εξαγάγει 21,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών.

Η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του σιταριού καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών. Από τον περασμένο Ιούνιο έχει αυξηθεί κατά 80% περίπου: Μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ.
 

Η Ουκρανία περιορίζει τις εξαγωγές
Η Ουκρανία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο που έχει πληγεί από τον καύσωνα, αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγές της στα 3,5 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του χρόνου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Μικόλα Πρισιαζνιούκ.

"Προτείνουμε να επιτραπεί (η εξαγωγή) 2,5 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέχρι το τέλος της χρονιάς", ενώ ένα εκατομμύριο τόνοι βρίσκονται ήδη στα ουκρανικά λιμάνια, διευκρίνισε ο υπουργός.

Το θέμα θα εξεταστεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους εμπόρους σιτηρών, πρόσθεσε ο υπουργός. Το μέτρο του περιορισμού των εξαγωγών θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Ουκρανία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα στις εξαγωγές κριθαριού και η έκτη στις εξαγωγές σιταριού, εξήγαγε περισσότερους από 21 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον Ιούλιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου