ΕΛΛΑΔΑ

Θέλει να πούμε το ψωμί ψωμάκι!

θέλει-να-πούμε-το-ψωμί-ψωμάκι-851206

Φωτιές άναψε η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, στην οποία αναφέρεται ότι «η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται επιβεβλημένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου». Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βολιώτης αλευροβιομήχανος Κώστας Λούλης σε τηλεοπτική του περέμβαση (MEGA) υπεραμύνθηκε των τεράστιων ανατιμήσεων που προτείνει ο κλάδος του.
Την ίδια ώρα τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών -παρά τις απαγορεύσεις εξαγωγών της Ρωσίας- παραμένουν τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών, ενώ οι Έλληνες αγρότες μόλις τον προηγούμενο μήνα πούλησαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στην εξευτελιστική τιμή των 10 λεπτών το κιλό!
Αν περάσουν  οι αυξήσεις (20% με 30%) που ζητούν οι βιομήχανοι, θα πυροδοτήσουν τεράστιο κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης και θα πληγεί ακόμα περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών τάξεων.
 
 
 
Σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό προκαλούν οι αντικρουόμενες ανακοινώσεις εκ μέρους των φορέων της αγοράς που ασχολούνται με τα σιτηρά, σχετικά με ενδεχόμενη άνοδο της τιμής εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο.
Σε συμπληγάδες αυξήσεων οι καταναλωτές. Ανατιμήσεις στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα αρτοσκευάσματα και τα είδη ζαχαροπλαστικής με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών.

"Φωτιές" άναψε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, στην οποία αναφέρεται ότι "η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται επιβεβλημένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου". "Η φετινή χρονιά, μετά την απόφαση της Ρώσικης Κυβέρνησης για απαγόρευση των εξαγωγών, «πυροδότησε» την παγκόσμια αγορά των σιτηρών με γιγαντιαίες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών που προσφέρονται στην εγχώρια αλευροβιομηχανία" ανέφερε η ανακοίνωση.

"Τα κυριότερα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής τους. Η Γαλλία προβλέπει μείωση κατά -2,8%, η Γερμανία πάνω από -10%. Μειωμένες εκτιμήσεις παραγωγής υπάρχουν για τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Οι προσφερόμενες τιμές εισαγόμενου ποιοτικού σίτου στα μέλη μας, σήμερα, είναι δραματικά αυξημένες από αυτές που προσφέρονταν προ μικρού χρονικού διαστήματος" προστίθετο.

"Υπό αυτές τις συγκυρίες η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται και επιβεβλημένη και δεδομένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου. Όπως ακολουθώντας τις τιμές του σίτου, τα άλευρα, τα δύο περασμένα χρόνια, ήταν πάμφθηνα. Τα εκατομμύρια των πραγματοποιούμενων επενδύσεων στο χώρο της αλευροβιομηχανίας και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αλυσίδα σιτάρι-αλεύρι-ψωμί πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν" τόνιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαλατσόγλου πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων, οι αυξήσεις στην ελληνική αγορά αλεύρων είναι αναπόφευκτες. Εκτίμησε δε ότι ήδη φορείς της αγοράς έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις ως και 30%.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας, σε μεταγενέστερη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο φορέας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις "ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα οδηγηθούν σε λογικά πλαίσια τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους αγρότες".

"Δηλώσεις και εκτιμήσεις μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες" συμπληρώνεται.

Από την πλευρά του πάντως, ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ηλίας Έξαρχος σημείωσε ότι η τιμή του ψωμιού δεν έχει αυξηθεί ουσιαστικά εδώ και τέσσερα χρόνια καθώς οι όποιες ανατιμήσεις απορροφήθηκαν από τους επαγγελματίες.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι "οι μεγαλέμποροι – μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες από σκληρό και μαλακό σιτάρι" και καλώντας "να μειωθεί η τιμή του ψωμιού και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης" καθώς επίσης "να καθοριστεί κατώτερη εγγυημένη τιμή στο σιτάρι που να εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα για τους μικρούς παραγωγούς".

"Είναι αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους σε βάρος του λαού οι νέες μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί και στα ζυμαρικά που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι – μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά ληστεύουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σιτηρών. Είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών" αναφέρει η ανακοίνωση.

"Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι – μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και από σκληρό και από μαλακό στάρι. Εκβιάζοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς σιτηρών με τις φθηνές εισαγωγές, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια μείωναν τις τιμές, ακόμα και κάτω από τα 10 λεπτά το κιλό. Το αποτέλεσμα ήταν να θησαυρίζουν, καθώς η τιμή στο αλεύρι ήταν σταθερή ή αυξανόμενη. Έτσι οι νέες υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές θα οδηγήσουν σε υπέρογκη αύξηση των κερδών τους, χωρίς οι μικροί παραγωγοί – που ήδη έχουν ξεπουλήσει την παραγωγή τους – να έχουν κανένα όφελος" προστίθεται.

"Με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση των ανέργων, το επερχόμενο νέο κύμα ακρίβειας θα είναι χαριστική βολή στο λαϊκό εισόδημα" τονίζει το ΚΚΕ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου