ΕΛΛΑΔΑ

Καραντίνα στο αίμα για τον ιό του Νείλου

καραντίνα-στο-αίμα-για-τον-ιό-του-νείλο-488676

Στα 32 ανέρχονται τα άτομα στα οποία ταυτοποιήθηκε ότι φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ένας ανήλικος, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου η κατάσταση της υγείας του παιδιού είναι καλή.
Την ίδια στιγμή, σε φάση αιμοεπαγρύπνησης εισέρχεται η χώρα έπειτα από τα απανωτά κρούσματα μόλυνσης κατοίκων της Μακεδονίας με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Απαγορεύτηκε η χρήση του αίματος που συλλέχθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τις «μολυσμένες» με τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές της Βορείου Ελλάδας, μέχρι να γίνει και μοριακός έλεγχος του αίματος. Επιπλέον, μπαίνουν σε «καραντίνα» 28 ημερών οι αιμοδότες που διαμένουν ή και επισκέφθηκαν αυτές τις περιοχές.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), μετά την σχετική εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Αιμοδοσίας, έθεσε σε εφαρμογή τα παρακάτω μέτρα αιμοεπαγρύπνησης:
-Ενημέρωση των υπηρεσιών αιμοδοσίας για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.
-Οδηγίες για επαγρύπνηση των κλιμακίων αιμοληψίας για την αξιολόγηση των υποψηφίων αιμοδοτών σε όλη τη χώρα.
-Αποκλεισμός από αιμοδοσία για διάρκεια 28 ημερών, από την ημέρα προσέλευσης στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας, υποψηφίων αιμοδοτών που είτε διαμένουν είτε επισκέφθηκαν ακόμη και για μία ημέρα, τις περιοχές που σημειώθηκαν τα κρούσματα λοίμωξης ΔΝ.
-Αποκλεισμός χρήσης των μονάδων αίματος που βρίσκονται στις παραπάνω περιοχές και συλλέχθηκαν κατά τις τελευταίες δυο εβδομάδες μέχρι να εφαρμοστεί πρακτικά ο μοριακός έλεγχος του ιού.
-Οδηγίες προς τους αιμοδότες, εάν εμφανίσουν πυρετό 15 ημέρες μετά την αιμοδοσία, να ενημερώσουν την Υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Μέτρα από το υπουργείο
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο οδηγιών και συστάσεων που προβλέπονται από ευρωπαϊκές οδηγίες, λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου, που εμφανίστηκαν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι προβαίνει στις εξής ενέργειες :
-Ενημερώνει τις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) καθώς και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη λήψη μέτρων για την «αναχαίτιση» του ιού του Δυτικού Νείλου.
-Οργανώνει σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό με ευθύνη του ΚΕΛΠΝΟ. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου, www.keelpno.gr, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλα όσα αφορούν τον ιό και τις νόσους που προκαλεί.
– Έδωσε εντολή να διενεργηθούν συμπληρωματικές κωνωποκτονίες από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στις περιοχές όπου έχουν ανιχνευθεί κρούσματα με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού των ενηλίκων κουνουπιών.
Σε εξέλιξη βρίσκονται έργα καταπολέμησης κουνουπιών στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής και Λάρισας, ενώ έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχα έργα στη Δυτική Θεσσαλονίκη και στο νομό Ημαθίας.
– Οργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ξενιστές της νόσου όπως πτηνά και άλογα. Ανάλογο σύστημα επιτήρησης βρίσκεται σε εξέλιξη από το Εργαστήριο Παρασιτολογίας της ΕΣΔΥ και το Εργαστήριο Αναφοράς Αρμποϊών στο ΑΠΘ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου