ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία στη Γεωπονική: Ψάχνουν για ίχνη τρομοκρατίας

ληστεία-στη-γεωπονική-ψάχνουν-για-ίχν-469543

To DNA και τα αποτυπώματα του 25χρονου ληστή χρηματοποστολής μέσα στην Γεωπονική Σχολή, ο 27χρονος αδερφός του οποίου έχει καταδικαστεί για ληστείες και κατηγορηθεί για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των στελεχών ειδικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το γενετικό υλικό και τα αποτυπώματά του προωθήθηκαν άμεσα στο εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να συγκριθούν με «ορφανά» γενετικά ευρήματα από τις εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων επτά μηνών αλλά και με άλλα αταυτοποίητα σε παλαιότερες οικίες της οργάνωσης.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά η υπόθεση αντιμετωπίζεται ποινικά, ως μία αποτυχημένη ληστεία χρηματαποστολής, το ενδιαφέρον στελεχών του αντιτρομοκρατικού επιτελείου είναι έκδηλο, ενημερώνονται για την εξέλιξή της και προβαίνουν σε παράλληλη έρευνα.

Τα ίδια στελέχη προβαίνουν στην προωθημένη εκτίμηση πως ενδεχομένως πρόκειται για ενέργεια μελών της νέας γενιάς της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ή τροφοδότες του… επαναστατικού ταμείου της εγχώριας νεοτρομοκρατίας. Παράλληλα, το πιστόλι μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στα βαλλιστικά εργαστήρια προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί σε έκνομες ενέργειες. Οι αρχές εξετάζουν εξονυχιστικά τις κινήσεις και τις επαφές του 25χρονου ενώ αναμένεται να γίνουν έρευνες σε οικίες και στα σημεία που κινούνταν.

Ο 25χρονος έχει «καθαρό» ποινικό παρελθόν, δεν έχει ούτε μία προσαγωγή, παρά μόνο κάποιες εύλογες (εξαιτίας του αδερφού του) συμμετοχές σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης για κατηγορούμενα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο ίδιος φέρεται να τηρεί αρνητική στάση, ενώ είπε μόνο ότι είναι φοιτητής Πολυτεχνείου. Ο πατέρας τους ήταν πρώην γνωστός συνδικαλιστής με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος σε τοπική αυτοδιοίκηση και βουλευτικές εκλογές, ενώ και η μητέρα τους είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφια δημοτική σύμβουλος, αποσπασμένη υπάλληλος σε υπουργείο.

O 25xρονος οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα.

Ο φύλακας κλώτσησε την μοτοσυκλέτα

Λίγο μετά τις 10:30 χθες το πρωί, οι υπάλληλοι χρηματαποστολής επιχείρησαν τον ανεφοδιασμό ΑΤΜ, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Γεωπονικής Σχολής στην Ιερά Οδό. Ξαφνικά τους προσέγγισαν δύο άτομα, που φορούσαν κουκούλες, ένα από οποία τους απείλησε με όπλο και αφαίρεσαν τις κασετίνες με τα χρήματα. Υπάλληλος ασφαλείας της σχολής φαίνεται να κλώτσησε την μοτοσυκλέτα διαφυγής των δραστών, η οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν κλεμμένη πριν από δύο ημέρες, με αποτέλεσμα να υποστεί βλάβη και να μην παίρνει εμπρός. Οι δράστες απείλησαν τον φύλακα και τραπήκαν σε φυγή πεζή. Ο 25χρονος φαίνεται να κινήθηκε μέσω υπόγειας διάβασης που οδηγεί στην Λ. Καβάλας και όταν βγήκε από αυτή ακινητοποιήθηκε από πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης. Στην κατοχή του βρέθηκε μία κασετίνα χρημάτων και ένα πιστόλι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κασετίνα ήταν κενή χρημάτων και δεν αποκλείεται η τροφοδοσία να ήταν «εικονική» για λόγους ασφαλείας που τηρούν κάποιες φορές υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας.

Με την τέλεση κακουργηματικής πράξης σε πανεπιστημιακό χώρο οι αστυνομικοί μπήκαν στο εσωτερικό του αναζητώντας τον δεύτερο ληστή, οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ερευνούν «ουρές» τρομοκρατίας

Αν και τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζονται επιφυλακτικά για την εξέλιξη της υπόθεσης και την πραγματική διάσταση της δράσης του 25χρονου, επιχειρούν με την συλλογή στοιχείων και αποτελεσμάτων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια να ερευνήσουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για «ουρές» της νεοτρομοκρατίας.

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι τους τελευταίους επτά μήνες εξελίσσεται ένα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων (εννέα ενέργειες) από ασύλληπτους ή άγνωστους συνεργούς της… κοινοπραξίας Επαναστατικού Αγώνα, Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών και Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, το οποίο εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί εναντίον πολιτικών και οικονομικών στόχων.

Νέα πρόσωπα, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κρύβονται πίσω από την βομβιστική επίθεση στο σπίτι της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, την χειροβομβίδα στην Γαλλική Πρεσβεία με έναν τραυματία αστυνομικό παραμονή της επίσκεψης Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα, την τροφική τρομοκρατία με ανακοίνωση δηλητηρίασης προϊόντων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ στην Χαριλάου Τρικούπη με έναν τραυματία αστυνομικό, την αποστολή εκρηκτικών φακέλων στην Ευρώπη με μία τραυματία υπάλληλο του ΔΝΤ, τον ωρολογιακό εμπρηστικός μηχανισμός στο βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη, τις δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Εργασίας και Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης και την τελευταία σε γραφεία τράπεζας στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας.

Βίντεο, στοιχεία, ευρήματα από τις παραπάνω ενέργειες αναμένεται να αναλυθούν και να αντιπαραβληθούν με την περίπτωση του 25χρονου ληστή της χρηματαποστολής.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν επίσης, πως το ίδιο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε πως ήταν ένα «εκπαιδευτικό στάδιο» με τον παράλληλο «πειραματισμό» στην κατασκευή βομβών, ενδεχομένως και ποινική συνεργασία, ενώ υπήρξε και ένας ιδιότυπος «ανταγωνισμός» ανάμεσα σε πρόσωπα και τρομοκρατικές επωνυμίες για την… πρωτοκαθεδρία στο εγχώριο αντάρτικο πόλης.

Ο «ληστής» αδερφός

Ο 27χρονος αδερφός του δράστη της αποτυχημένη ληστείας στη Γεωπονική Σχολή, αριστούχος φοιτητής του πανεπιστημίου Πειραιά, είχε συλληφθεί μαζί με έναν 26χρονο, επίσης φοιτητή του Πολυτεχνείου, γιο απόστρατου αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων, και τρία ακόμη άτομα, από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στις 30 Απριλίου 2013, σε μπυραρία της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι δύο τους ήταν καταζητούμενοι για την «δίδυμη» ληστεία τραπεζών στο Βελβεντό Κοζάνης την 1η Φεβρουαρίου 2013 και στο Φιλώτα Φλώρινας στις 22 Νοεμβρίου 2012. Καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια και 11 μήνες φυλάκισης για τις ληστείες, με το δικαστήριο να κρίνει ότι δεν μετείχαν στον σκληρό πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά είχαν περιφερειακή σχέση.

Στη ληστεία στον Φιλώτα, οι τέσσερις δράστες με πολεμικά καλάσνικοφ είχαν αρπάξει 110.000 ευρώ. Ο ένας μάλιστα από τους ενόπλους φαίνεται ότι είχε τραυματισθεί στο χέρι όταν έσπασε την τζαμαρία του υποκαταστήματος.

Οι δυο φοιτητές φαίνεται ότι έπαιξαν υποστηρικτικό ρόλο στη ληστεία, ενώ είχαν συλληφθεί έπειτα από έναν τυχαίο έλεγχο λίγο μετά τη ληστεία. Επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο το οποίο, είχε νοικιάσει ο 27χρονος αδερφός του συλληφθέντα της Γεωπονικής, από την Αθήνα. Οι κινήσεις τους θεωρήθηκαν ύποπτες και τους σταμάτησαν για έλεγχο. Οι δυο φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν έντονα και τους συνέλαβαν για απείθεια. Σε έναν χάρτη που βρέθηκε στο νοικιασμένο αυτοκίνητο εντοπίσθηκε το δακτυλικό αποτύπωμα του γνωστού «τοξοβόλου του Συντάγματος», που συνελήφθη για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.

Το DNA στις «γιάφκες»

Μερικές μέρες μετά τη σύλληψη του 27χρονου αδερφού του ληστή της χρηματοποστολής, ανακοινώθηκε ότι DNA του ταυτίζεται με αποτσίγαρα σε οίκημα ασφαλείας της Συνωμοσίας στην οδό Διστόμου στον Κολωνό, σε μπουκάλι στη ληστεία Φιλώτα Φλώρινας, σε γάντι και σε κλείστρο πιστολιού στη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Αντίστοιχες ταυτίσεις υπήρχαν σε κινητά αντικείμενα (ξυραφάκι-πουκάμισο) σε οικήματα της οργάνωσης στην οδό Ελ Αλαμέιν στο Χαλάνδρι και στην οδό Καρπενησιώτη στα Τουρκουβούνια.

Αυτά τα στοιχεία προκάλεσαν νέες κατηγορίες για συμμετοχή του στη «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, υπόθεση που εκκρεμεί δικαστικά.

Στην κατοχή του 27χρονου, όταν συνελήφθη στη Ν. Φιλαδέλφεια είχε βρεθεί πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας με τα στοιχεία ΒΑΓΙΑΣ Αλέξανδρος Ηλίας του Γεωργίου και της Αικατερίνης, που γεννήθηκε στις 07-07-1988 στο Χολαργό Αττικής.

Ο 27χρονος ήταν ένας από τους χιλιάδες φοιτητές που το 2008 συμμετείχε στις έντονες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Η διαμάχη των «Πυρήνων»

Το 2013 παρατηρήθηκε μία έντονη διαμάχη ανάμεσα σε άτομα που είχαν συλληφθεί για τις επίμαχες ληστείες και άλλα που είχαν κατηγορηθεί και αποδεχθεί την συμμετοχή τους στην Συνωμοσία Πυρήνων τη Φωτιάς.

Από τη μία πλευρά ήταν ο «πυρήνας φυλακής» της Συνωμοσίας, με οκτώ κατηγορουμένους και από την άλλη πέντε κρατούμενοι για συμμετοχή στις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης και τον Φιλώτα Φλώρινας, στην οποία προσχώρησαν τρεις ακόμη έγκλειστοι, που είχαν συλληφθεί στη Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα, που αρνούνταν τη συμμετοχή τους στην οργάνωση. Είναι εκείνοι που σε βάρος των καταδικασμένων Πυρήνων εκτόξευαν κατηγορίες για «πρακτικές εξουσιαστών» και «μαφιόζικου χαρακτήρα εκβιασμούς».

Το φυτίλι της εσωτερικής σύγκρουσης είχε ανάψει τον Ιούλιο του 2013 όταν μέλος του «πυρήνα» της φυλακής, μετά τη σύλληψη των εμπλεκομένων στη ληστεία του Βελβεντού Κοζάνης, επέρριπτε ευθύνες στους συλληφθέντες, αφού όπως ανέφερε, δεν κατέστρεψαν τις πλαστές ταυτότητες που είχε εκδώσει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να βρεθούν κατά τον έλεγχο της Αντιτρομοκρατικής και ο ίδιος να «φορτωθεί» ακόμη μία κατηγορία και να μην αποφυλακιστεί λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Η απάντηση της άλλης πλευράς είχε έρθει τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου από τον «τοξοβόλο του Συντάγματος» και έναν ακόμη κατηγορούμενο, οι οποίοι έγραψαν ότι «την πλαστή ταυτότητα δεν την κρατούσαμε για μουσειακούς λόγους αλλά γιατί τη θεωρούσαμε ακόμα χρήσιμη. Σοβαρό λάθος μας, που διαπράξαμε όμως, ακριβώς επειδή διατηρούσαμε συντροφικές σχέσεις με μέλη της ΣΠΦ, και επειδή θεωρούσαμε ακόμα πιθανό να βγει από τη φυλακή», σημειώνοντας πάντως ότι «είναι δύσκολο να αντισταθείς στη φυσική παρόρμηση να απαντήσεις στην ύπουλη απαξίωση με τρόπους αναντίστοιχους των ιδανικών μας».

Ακολούθησε κείμενο ενός νεαρού που είχε συλληφθεί στην μπυραρία της Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος επίσης δεν έχει παραδεχτεί τη συμμετοχή του στους Πυρήνες. Ο κρατούμενος ασκούσε κριτική στα μέλη του «πυρήνα φυλακής» για τη μη συμμετοχή τους σε επίθεση αναρχικών κατά σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Κορυδαλλού και τους κατηγορούσε για εξουσιαστικές συμπεριφορές. Στις αρχές του 2014 ακολούθησε ο ξυλοδαρμός του, που τον οδήγησε στο νοσοκομείο της φυλακής με σπασμένο χέρι και πόδι.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου