ΕΛΛΑΔΑ

Ακριβότερο το ήδη ακριβό ψωμί…

ακριβότερο-το-ήδη-ακριβό-ψωμί-480508

Παρενέργειες στις τιμές μίας σειράς προϊόντων φαίνεται ότι θα έχουν όχι μόνο οι καταστροφές καλλιεργειών σιτηρών στη Ρωσία από τις μεγάλες πυρκαγιές, αλλά και συνολικότερη η καταστροφή μέρους της παγκόσμιας παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών (ξηρασία, πλημμύρες κ.λ.π.) σε χώρες όπως η Ουκρανία, το Καζακστάν, και ο Καναδάς

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, μόνο στη Ρωσία λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της υγρασίας έχει καταστραφεί το 1/5 της σοδειάς δημητριακών, που αντιστοιχεί σε έκταση περίπου ίση με της Πορτογαλίας, όπως πιστοποίησε το Μετεωρολογικό κέντρο «Fobos» και το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας.

Η πρόσφατη απόφαση απαγόρευσης εξαγωγής σιτηρών μέχρι το τέλος του χρόνου, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν αυτή που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, ενεργοποίησε το διεθνές κερδοσκοπικό κατεστημένο και οδήγησε σε κάθετα ανοδική πορεία τις τιμές των σιτηρών.

Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αδύναμη ούτως ή άλλως να τις επηρεάσει, δεδομένου ότι είμαστε μια χώρα εισαγωγική στο μαλακό σιτάρι. Αλλά και στο σκληρό σιτάρι, όπου είμαστε πλεονασματικοί, η παραγωγή είναι μειωμένη, όπως χαμηλή είναι και η ποιότητα στην φετινή παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι εκτός απροόπτου οι Έλληνες παραγωγοί δεν θα αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό την διεθνή συγκυρία της μειωμένης παραγωγής σιτηρών για να αυξήσουν ιδιαίτερα το εισόδημά τους.

Αντίθετα, οι καταναλωτές δεν αποκλείεται να υποστούν μια μικρή έστω αύξηση στα προϊόντα τα οποία συνδέονται με τα σιτηρά, όπως ψωμί, ζυμαρικά, κτηνοτροφικά-πτηνοτροφικά προϊόντα.

Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση των αποθεμάτων που υπάρχουν διεθνώς (τα οποία δεν ανακοινώνονται με ακρίβεια για εμπορικούς – κερδοσκοπικούς σκοπούς), των εξελίξεων στο επόμενο διάστημα στις βασικές χώρες παραγωγούς, όπως η Ρωσία, αλλά και στο μέγεθος της αναμενόμενης παραγωγής χωρών του νοτίου ημισφαιρίου, όπως η Αυστραλία και η Αργεντινή.

Η τιμή του ψωμιού είναι ήδη υψηλή

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, εμφανίστηκε καθησυχαστική αναφορικά με το «ράλι» της ανόδου των διεθνών τιμών των σιτηρών, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει κανένας λόγος για αύξηση των τιμών στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, επειδή η άνοδος των διεθνών τιμών δεν έχει «ενσωματωθεί» ακόμα στην εγχώρια αγορά. Ωστόσο, προέβλεψε ότι η τιμή στο στάρι θ’ ανέλθει πάνω από τα 17 – 18 λεπτά (από 10-13 λεπτά που ήταν μέχρι τώρα).

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η κ. Μπατζελή χαρακτήρισε την τιμή του ψωμιού ήδη υψηλή, αποδίδοντάς την στην ολιγοπωλιακή, όπως είπε, λειτουργία της εγχώριας αγοράς δημητριακών και στο ρόλο των μεσαζόντων σε αυτήν.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου