ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς εκπαιδευτικούς ανοίγουν τα σχολεία

χωρίς-εκπαιδευτικούς-ανοίγουν-τα-σχο-494734

Τις 11.466 φτάνουν φέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, αριθμός υπερδιπλάσιος του περσινού.

Όπως τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση 3.930 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων από τη Δευτεροβάθμια έφτασε τις 7.536.

Πέρυσι αποχώρησαν από την υπηρεσία 4.355 εκπαιδευτικοί.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πονοκεφάλους στο υπουργείο, καθώς είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν προβλήματα στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από τις 13 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, τα κενά που θα προκύψουν θα καλυφθούν «με τη δραστική περικοπή των αποσπάσεων, την ουσιαστική αποτύπωση των κενών, τη δυνατότητα μετακινήσεων εκεί όπου έχουμε υπεραριθμίες και με την τοποθέτηση είτε με τους διορισμούς είτε με τις αναπληρώσεις».

Επίσης, πρόσθεσε ότι από φέτος οι περιφερειακοί διευθυντές της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ένα σχολείο σε ένα άλλο στον ίδιο νομό ή σε διπλανό νομό, στην περίπτωση που υπάρχουν κενά.

Σχετικά με την περικοπή της διδακτέας ύλης ανέφερε ότι πρόκειται για ύλη που είτε ήταν περισσή και άχρηστη, είτε ήταν επαναλαμβανόμενη από τάξη σε τάξη ή ήταν εξαιρετικά δυσνόητη για το επίπεδο των παιδιών. Η μείωση ύλης αφορά την Ε’ και την Στ’ δημοτικού στην Πρωτοβάθμια, όλο το Γυμνάσιο και τις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου στη Δευτεροβάθμια.

Σύμφωνα με την κα Χριστοφιλοπούλου, "το αυτονόητο είναι εφικτό: Το αυτονόητο – δηλαδή να έχουμε λίγες ελλείψεις ή καθόλου ελλείψεις – δεν το πετυχαίναμε στην Ελλάδα, ακόμη και σε χρονιές πολύ καλές. Ελάχιστές φορές το έχουμε πετύχει. Φέτος είμαστε αισιόδοξοι παρά τις δυσκολίες".

Κι αυτό γιατί, όπως είπε, "τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει από το Νοέμβριο και κάθε βδομάδα τα παρακολουθούμε είναι: η δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης – έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στις 5 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, που έχουν γυρίσει πίσω, από αποσπάσεις εκτός τάξης, η κατανομή του εκπαιδευτικού μας δυναμικού κατά τρόπο ορθολογικό, έτσι ώστε να μην έχουμε αλλού υπεραριθμίες και αλλού κενά, οι διορισμοί που φέτος θα είναι λιγότεροι, αλλά θα είναι σε πραγματικά κενά, σε ειδικότητες που μας λείπουν και οι αναπληρώσεις που θα ακολουθήσουν τους διορισμούς".

"Στο Υπουργείο Παιδείας είμαστε βέβαιοι ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση και στους εκπαιδευτικούς και στη μαθητική κοινότητα. Θέλω να διαβεβαιώσω γονείς και μαθητές ότι η σχολική χρονιά, που ξεκινάει στις 13 του Σεπτέμβρη, θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Το Υπουργείο Παιδείας κάνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει προς το σκοπό αυτό. Και θα το πετύχουμε".

 

Στις 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός σε όλα τα σχολεία της χώρας, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Αμέσως μετά θα διανεμηθούν τα βιβλία στους μαθητές.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του ζητεί από τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων να αποφεύγουν να βάζουν στους μαθητές τεστ σε περισσότερα του ενός μαθήματα την ίδια ημέρα και να μην ξεπερνούν τα τρία την εβδομάδα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου