ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι το φθινόπωρο ο ανασχηματισμός

μέχρι-το-φθινόπωρο-ο-ανασχηματισμός-492589

Ολο και πιο πιθανό θεωρείται, από καλά ενημερωμένες πηγές, το σενάριο του ανασχηματισμού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα γίνουν πριν την παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ώστε να δοθεί η αίσθηση ενός νέου ξεκινήματος. Μία καλή αφορμή για αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι τουλάχιστον τρία με τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα κατέλθουν ως υποψήφιοι περιφερειάρχες ή δήμαρχοι και άρα πρέπει να πληρωθούν οι αντίστοιχες κενές θέσεις.
Ο κ. Παπανδρέου εξετάζει στην Πάρο, όπου βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα για ολιγοήμερες διακοπές, εισηγήσεις συνεργατών και κορυφαίων υπουργών, προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Στη μελέτη όλων των πιθανών σεναρίων θα συμβάλλει και ο πρώτος της τάξει υπουργός, ο επί των Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Υπέρ του ανασχηματισμού έχει ταχθεί ανοιχτά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Οι τομείς για τους οποίους συζητείται η ανάγκη παρέμβασης και διορθωτικών κινήσεων είναι αυτή της ανάπτυξης, της υγείας, της γεωργίας, ενώ εκτιμάται ότι ήλθε ο καιρός να αφήσει ο κ. Παπανδρέου τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε κάποιον άλλο. Πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές και στο κομμάτι του συντονισμού της κυβέρνησης με διορθωτικές κινήσεις στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Το δεύτερο σενάριο, προβλέπει μεν ανασχηματισμό, αλλά με «παραπομπή» στο διάστημα μετά τη ΔΕΘ, μέσα στον Οκτώβριο. Λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές και μετά την παρουσίαση του αντι-μνημονίου στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.
Το τρίτο σενάριο είναι να συμπληρωθούν αρχικά τα κενά που θα προκύψουν από την αποχώρηση για την εκλογική μάχη των Περιφερειών κάποιων μελών του υπουργικού συμβουλίου (π.χ. της κυρίας Φώφης Γεννηματά, των κ. Αρναουτάκη, Μπόλαρη και άλλων). Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να κρατήσει το «χαρτί» του αιφνιδιασμού για το επόμενο διάστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ο κ. Παπανδρέου -ομολογεί στενός συνεργάτης του- έχει πλήρη εικόνα, έχει εντοπίσει τους αδύναμους κρίκους, ξέρει πού θα κριθεί η δυναμική της κυβέρνησης και προετοιμάζει πρωτοβουλίες που θα αρχίσει να παρουσιάζει σε όλα τα επίπεδα από το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Επιταχύνει μάλιστα τους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπόψη του και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που προκύπτουν από τη συνεργασία με την τρόικα.
Ετσι, ο χρονικό διάστημα που οριοθετείται από τις 3 Σεπτεμβρίου -ημέρα επετείου ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ- έως τη ψήφιση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2011 παραμονές Χριστουγέννων, αποτελεί και την πιο κρίσιμη περίοδο της κυβέρνησης.
Εκτός του αναμενόμενου ανασχηματισμού, είναι η περίοδος κατά την οποία θα σχεδιασθούν τα επόμενα βήματα για την οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε με την τρόικα, ενώ θα γίνουν και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές κατά τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να διατηρήσει τα πρωτεία αλλά και να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου