ΕΛΛΑΔΑ

Κυριαρχούν τα λουκέτα στην αγορά

κυριαρχούν-τα-λουκέτα-στην-αγορά-851206

Τα λουκέτα έρχονται το ένα μετά το άλλο στο εμπόριο… Αν κάποιος κλείσει σε μια γειτονιά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο “θάνατος του εμποράκου” θα πιάσει κι άλλους τριγύρω… Άλλωστε, πιο δύσκολα τα βγάζουν πέρα τα καταστήματα που λειτουργούν στους παραδρόμους. Και δεν είναι μόνο τα μικρομάγαζα που ζουν με τον εφιάλτη, είναι και μεγάλες επιχειρήσεις που δεν τα καταφέρνουν να σταθούν μέσα στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας.

Το ένα στα έξι καταστήματα – για την ακρίβεια, το 17% – της Αθήνας είναι κλειστά! Δεν το λέει αυτό κάποιο ρεπορτάζ που θέλει να εντυπωσιάσει. Η δραματική αυτή πραγματικότητα αναδεικνύεται με εύγλωττο τρόπο από την μεγάλη έρευνα που διεξάγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) στην Αθήνα και στην Πειραιά και ακριβώς ένας από τους λόγους που επικαλείται η Συνομοσπονδία είναι η αποφυγή της δημοσιογραφικής υπερβολής.

«Η επικαιρότητα και τα ΜΜΕ προβάλλουν συχνά τα «λουκέτα» ως τη μόνη απάντηση των ελληνικών επιχειρηματιών οι οποίοι θίγονται από την οικονομική δυσχέρεια. Παράλληλα πολλοί φορείς αναφέρονται συχνά στο φόβο μετατροπής των εμπορικών δρόμων σε ένα «τόπο-φάντασμα» με κενά καταστήματα και κτίρια, αφού ο συνδυασμός των υψηλών ενοικίων με τη μείωση του τζίρου μπορεί να οδηγήσει σε εξουδετέρωση και κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όμως, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι, τελικά, ίσως η δημοσιογραφική πένα να είναι και αρκετά μετριοπαθής σε σχέση με το τι συμβαίνει στην αγορά.

Το βασικό ζητούμενο για την έρευνα ήταν η επί τόπου διαπίστωση της αναλογίας κλειστών / ανοιχτών επιχειρήσεων στους κυριότερους εμπορικούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο και η εύρεση κάποιων ποιοτικών αποτελεσμάτων σχετικά με τη συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους πόλους σε κάθε εμπορικό δρόμο.

Β. Κορκίδης: “ Μας πνίγουν τα μέτρα της τρόικας”

«Το λιανεμπόριο περνάει ένα δυνατό «crash test» εδώ και ένα χρόνο, ενώ μετράει ήδη πολλές απώλειες”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης. «Με κάθε καταβολή δόσης του δανείου, η Τρόικα μας συστήνει και ένα «μίνι» Μνημόνιο, υποδεικνύει νέα μέτρα και επιβάλλει φόρους και εισπρακτικές μεθόδους που όμως αυξάνουν ανησυχητικά τόσο την ανεργία όσο και τον φορολογικό πληθωρισμό. Η πίεση αυτή πρέπει να μειωθεί, αφού η αγορά συρρικνώνεται, τα «λουκέτα» αυξάνονται και οι περισσότεροι κλάδοι καταγράφουν ζημιές», τονίζει

Η ΕΣΕΕ θα επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας, σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε τεκμηριωμένα να παρουσιάσει τον ιδιαίτερο ρόλο των ΜμΕ στην ελληνική οικονομία, την δυσμενή κατάσταση που αυτές έχουν περιέλθει, με σκοπό να αναθεωρηθεί η στάση τους ως προς την εσωτερική κατανάλωση, αλλά και η οπτική τους για τον τρόπο επιβολής των διαρθρωτικών αλλαγών.

«Με την έρευνά μας θέλουμε να βοηθήσουμε τους εμπόρους και όχι να τους τρομάξουμε, αφού πρόθεσή μας είναι να διατηρηθούν στην αγορά οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου