ΕΛΛΑΔΑ

Καμιά συζήτηση για πώληση μονάδας της ΔΕΗ

καμιά-συζήτηση-για-πώληση-μονάδας-της-851206

Τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ επανέλαβε η Τίνα Μπιρμπίλη αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ειδικής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Θ. Πάγκαλο. Συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων, είπε η κ. Μπιρμπίλη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε παράταση έως το τέλος του χρόνου για να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» και επίσης ότι «η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης».

Όπως ανέφερε επίσης η κ. Μπιρμπίλη, εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ήδη, είπε η κ. Μπιρμπίλη, συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου.

Στη σύσκεψη, πέραν του θέματος της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, συζητήθηκαν τα θέματα των επενδύσεων, που πρέπει να γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έως το 2020.

Ενημέρωση για επαφές με τρόικα

Εξάλλου, η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε στη σύσκεψη για τις επαφές με την τρόικα και τον προγραμματισμό στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, τα μέλη της τρόικας, που εισηγήθηκαν αρχικά πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δεν αποκλείουν ισοδύναμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση των αγορών, ενώ η κυβερνητική απάντηση στην πρόταση αυτή, την οποία επανέλαβε η κ. Μπιρμπίλη, παραμένει αρνητική.

Εκτός από τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπαγορεύονται και από την Κοινοτική νομοθεσία, το μνημόνιο που έχει υπογραφεί τον Μάιο προβλέπει ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κ. Μπιρμπίλη αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις συνολικά στον τομέα της ενέργειας και τις επενδύσεις που δρομολογούνται, με επίκεντρο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον κ. Πάγκαλο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο Ν. Αθανασάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου