ΕΛΛΑΔΑ

Mε «δοκιμασμένη συνταγή» η ληστεία στον Πειραιά

mε-δοκιμασμένη-συνταγή-η-ληστεία-στο-492150

Με επαγγελματική και εντυπωσιακή ακρίβεια αντέγραψαν τη ληστεία με ομηρία που είχε γίνει στις 9 Αυγούστου 2016 σε υποκατάστημα τράπεζας στους Αμπελόκηπους, τέσσερις ληστές που εισέβαλλαν χθες σε τραπεζικό υποκατάστημα στην Καλλίπολη Πειραιά.

Ακόμα και οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ασφάλειας έμειναν έκπληκτοι διαπιστώνοντας ότι οι δράστες κατάφεραν για δεύτερη φορά να εφαρμόσουν με επιτυχία ένα σχέδιο εξαιρετικά υψηλού ρίσκου. Κράτησαν για περίπου 2,5 ώρες ομήρους υπαλλήλους και πελάτες, άνοιξαν περισσότερες από 50 θυρίδες πελατών και διέφυγαν πριν οι υπάλληλοι προλάβουν να πατήσουν το «κουμπί πανικού» για την ειδοποίηση της Αστυνομίας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η κινηματογραφική ληστεία δεν συνοδεύτηκε από θύματα, γιατί όλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με το σχέδιο των ληστών. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γινόταν αν συνέβαινε κάτι απρόοπτο κατά τη διάρκεια της ομηρίας ή κατά τη διαφυγή της συμμορίας. Και αυτό διότι οι ληστές ήταν πάνοπλοι και μάλιστα είχαν μαζί τους, πιστόλι, μακρύκαννο όπλο και χειροβομβίδα σε περίπτωση που έρχονταν αντιμέτωποι με αστυνομικούς.

Οι δράστες που μπήκαν χθες το μεσημέρι στο υποκατάστημα της οδού Χατζηκυριάκου στην Καλλίπολη ακολούθησαν τη «συνταγή» που είχαν δοκιμάσει και στις 9 Αυγούστου 2016 όταν είχαν εισβάλλει σε υποκατάστημα της λεωφόρου Κηφισίας. Τα χαρακτηριστικά του modus operandi (τρόπου δράσης) που υιοθέτησαν -και αποτελούν τα ίδια ακριβώς με την παλιότερη επίθεση- είναι τα παρακάτω:

1) Οι ληστές ήταν τέσσερις. Οι δύο από αυτούς μπήκαν πρώτοι στην τράπεζα στις 14:15, λίγη ώρα πριν κλείσει το κατάστημα, κρατώντας σάκους από τους οποίους έβγαλαν όπλα. Ακινητοποίησαν με την απειλή όπλων και μίας χειροβομβίδας πέντε πελάτες και τρεις υπαλλήλους και τους απομάκρυναν από τη θέση τους πριν προλάβουν να πατήσουν το κουμπί πανικού. Στη συνέχεια, τους κλείδωσαν σε κουζίνα του υπογείου. Αμέσως μετά μπήκαν άλλοι δύο ένοπλοι, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στο ημιυπόγειο του υποκαταστήματος και άρχισαν να ανοίγουν θυρίδες. Συνολικά άνοιξαν 50 θυρίδες, το περιεχόμενο των οποίων τοποθετήθηκε σε τσάντες. Πριν φύγουν, περίπου στις 16.48, άρπαξαν και 10.000 ευρώ μετρητά από τα ταμεία.

2) Οι τέσσερις ληστές φορούσαν στα πρόσωπά τους μάσκες σιλικόνης. Πρόκειται για μάσκες που προσαρμόζονται στο πρόσωπο και αλλοιώνουν τελείως τα ατομικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Αστυνομία να αξιοποιήσει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

3) Μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για «επαγγελματίες» κακοποιούς με ποινικό παρελθόν που ειδικεύονται στις οργανωμένες ληστείες και διαρρήξεις. Πιθανότατα είναι άτομα είτε από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία) είτε από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

4) Ο ένας από τους τέσσερις είναι… μετρ στο άνοιγμα των θυρίδων. Άνοιξε μέσα σε διάστημα περίπου δύο ωρών 50 (από τις συνολικά 200-250). Για να τα καταφέρει είχε μαζί του στην τσάντα συσκευές οξυγονοκόλλησης. Αστυνομικοί της Ασφάλειας αναφέρουν ότι η συμμορία προτίμησε τις θυρίδες από το χρηματοκιβώτιο γνωρίζοντας ότι ανοίγουν πολύ πιο εύκολα και μπορεί να περιέχουν αντικείμενα μεγάλης αξίας και μετρητά. Εντυπωσιακό είναι ότι χθες άνοιξαν διπλάσιες θυρίδες σε σχέση με αυτές που είχαν ανοίξει στις 9 Αυγούστου 2016 (συνολικά 22 θυρίδες) στους Αμπελόκηπους. Η μόνη διαφορά στο modus operandi είναι ότι οι δράστες δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το χρηματοκιβώτιο, πιθανώς διότι αντιλήφθηκαν από την προηγούμενη φορά ότι είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία ανοίγματος.

5) Πριν φύγουν από το χώρο έριξαν χλωρίνη για να σβήσουν τα ίχνη τους. Με ψυχραιμία ψέκασαν το χώρο με πιεστικό μηχάνημα που είχαν μαζί τους για να εξαφανίσουν τυχόν DNA. Σοβαρά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να είχαν πάνω τους σύστημα ενδοεπικοινωνίας, όπως και βαν διαφυγής παρκαρισμένο σε κοντινή απόσταση από το υποκατάστημα της οδού Χατζηκυριάκου.

Πηγή: Eλεύθερος Τύπος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου