ΕΛΛΑΔΑ

Σε συμπληγάδες η πώληση της ΔΕΗ

σε-συμπληγάδες-η-πώληση-της-δεη-851206

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι πιέσεις της τρόικας για την πώληση έως και του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στο χώρο των συνδικαλιστών και των φορέων ή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά περιλαμβάνουν ακόμη και υπουργούς, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της κ. Τ. Μπιρμπίλη που αντιτίθεται στην πώληση της Επιχείρησης
«Ξεπουλιέται ο εθνικός μας πλούτος. Με απεργίες διαρκείας θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Έχουμε ηθικό χρέος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Κώστας Κατσαρός.
Ο κ. Κατσαρός, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πρέπει να πάρει επίσημη και υπεύθυνη θέση και να μην υποκύψει στις δήθεν πιέσεις και ορέξεις της τρόικα. Πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Εξήγησε, δε, ότι «το μνημόνιο προτείνει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ωστόσο, με το νόμο 27/73 του 1999 και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, η αγορά είναι ήδη ανοιχτή και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από ιδιώτες, σε θερμικές και σε υδροηλεκτρικές μονάδες».
Ο γγ της ΓΕΝΟΠ συνέχισε λέγοντας ότι «η ΔΕΗ ουδέποτε εμπόδισε και δεν θα εμποδίσει τις επενδύσεις. Αντίθετα παροτρύνει τους ιδιώτες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να γίνει η αγορά ανταγωνιστική και να μειωθούν οι τιμές των κιλοβατώρων, προς όφελος του καταναλωτή και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια επενδύσεων, όπως στη Δράμα ή την Ελασσόνα».
Τέλος, είπε ότι «εμείς, ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τα συμφέροντα της επιχείρησης και του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας είναι ομόφωνος και δεν είναι ούτε της ΔΑΚΕ ούτε της ΠΑΣΚΕ».

ΓΣΕΕ: «Δεν πουλάμε σε αεριτζήδες»
Η ενεργειακή πολιτική, μέσα από την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, στόχευε στην χαμηλή τιμή της Κwh (κιλοβατώρας) με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και στη μείωση της τιμής της, που θα ενίσχυε τα χαμηλά εισοδήματα. Η στρέβλωση της απελευθέρωσης επιφέρει αύξηση της τιμής της Κwh και δημιουργεί ένα ισχυρό ολιγοπώλιο στην Ευρώπη», τονίζει σε δήλωσή του ο γγ της ΓΣΕΕ Β. Μπουζούλας.
«Η λογική της "απελευθέρωσης" δεν δέχεται επί της ουσίας ούτε ακόμα αυτό το δίκαιο της Ευρώπης, για ένα υγιή ανταγωνισμό, που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες των 800 Kwh, τον μεροκαματιάρη, τον άνεργο και τον συνταξιούχο», προσθέτει.
«Η εξέλιξη αυτή», εκτιμά, «θα διαλύσει τον πυλώνα της ενεργείας (ΔΕΗ ΑΕ) θα πλήξει την εθνική οικονομία και θα μετακυλίσει το όλο κόστος στην αύξηση της Κwh, με αποτέλεσμα να την πληρώσει ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος και ο ελληνικός λαός. Θα δημιουργήσει αντιαναπτυξιακή πολιτική, δίνοντας ταυτόχρονα δύναμη στο ολιγοπώλιο που δημιουργείται στην ΕΕ».
«Η απάντηση μας», καταλήγει», καθώς και η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ότι "ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ", θα πρέπει να προστατευθεί ο ελληνικός μας πλούτος που είναι, το νερό, ο ήλιος, ο αέρας και ο λιγνίτης. Δεν πουλάμε τα εθνικά μας προϊόντα σε κερδοσκόπους και αεριτζήδες, δεν μας το επιτρέπει ο πολιτισμός και η ιστορία μας».
 

T.E.E.: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές
Σαφέστατη θέση κατά της ενδεχόμενης πώλησης της ΔΕΗ έλαβε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με σχετική του ανακοίνωση.
«Εάν η απαίτηση αυτή αληθεύει, τότε επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες εκείνων που θέλουν την τρόικα να εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων ξένων ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς κοινής ωφέλειας μείζονος σημασίας για την οικονομική, κοινωνική, ακόμα και εδαφική, συνοχή της χώρας, όπως το νερό, ο σιδηρόδρομος, τα ταχυδρομεία και οι τηλεπικοινωνίες» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Τ.Ε.Ε.
Σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας οι αναφορές του μνημονίου για τα θέματα ενέργειας περιλαμβάνουν τρία θέματα:
-Την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον εξορθολογισμό των τιμολογίων για τους καταναλωτές.
-Τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, (που στη χώρα μας είναι πραγματικότητα)
-Την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου