ΕΛΛΑΔΑ

Νέες διαβεβαιώσεις για 13ο και 14ο μισθό

νέες-διαβεβαιώσεις-για-13ο-και-14ο-μισθό-489417

Δεν πρόκειται να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ούτε και η διαιτησία, επανέλαβε από το Ηράκλειο ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης με τα Εργατικά Κέντρα και φορείς της Κρήτης. Παράλληλα, προανήγγειλε εντός των επόμενων ημερών ελέγχους στην αγορά για την ανασφάλιστη εργασία, από μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από τοπικά συνεργεία και επιθεωρητές από τα κεντρικά.

    Ο υπουργός ενημερώθηκε από τους προέδρους των εργατικών κέντρων Ηρακλείου και Χανίων, τον πρόεδρο των ξεναγών Ηρακλείου – Σαντορίνης και τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος της ΟΤΟΕ για την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη γύρω από τα εργασιακά.

    "Μιλάτε για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Που το είδατε αυτό; Ο νόμος δεν το λέει πουθενά" – είπε ο κ. Λοβέρδος, εξηγώντας ότι πουθενά δεν αναφέρεται απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό που μένει είναι να καθοριστεί ο τρόπος προσφυγής – αυτό είναι το μόνο θέμα – στη διαιτησία" – είπε ο κ. Λοβέρδος, εξηγώντας ότι η "διαιτησία" πρέπει να βασίζεται στην αρχή της αμεροληψίας και να απευθύνονται όλοι εκεί, νιώθοντας ότι θα βρουν δίκιο.

    Δύο φορές απέκρουσα το ενδεχόμενο κατάργησης 13ου και 14ου μισθού" – ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

    Ακόμη είπε ότι για το υπουργείο Εργασίας τα προβλήματα είναι πολλά και καθημερινά. Υπάρχει όμως η θέληση, η πίστη ότι η κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο" – ο υπουργός Εργασίας, κατά την έξοδό του από το ΕΚΗ.

 
Νέες κατοικίες
Η παράδοση των κατοικιών του νέου οικισμού του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στους Κουνάβους Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο του οικισμού, από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, παρουσία του υφυπουργού ανταγωνιστικότητας Σ. Αρναουτάκη, του ΓΓ της περιφέρειας Κρήτης, βουλευτών,της Νομάρχη και της προέδρου του ΟΕΚ.
Ο Α. Λοβέρδος σε χαιρετισμό του έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι η κρίση θα ξεπερασθεί: «Θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία» είπε.
Εξέφρασε την ικανοποίηση του που 20 εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι με από την απόκτηση των κατοικιών τους και στόχος, είπε, είναι να υπάρξουν πολλοί ακόμη. Αναφέρθηκε στα σχέδια του υπουργείου του, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να ανοίξουν όλα τα προγράμματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι».
Μίλησε επίσης για ανασυγκρότηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ώστε τον επόμενο χρόνο να είναι εντάξει σε πολύ περισσότερες υποχρεώσεις του.
Παράλληλα, πρόσθεσε, «όλες οι υποχρεώσεις του ΟΕΚ που έχει αναλάβει για το 2009 θα ικανοποιηθούν στο ακέραιο».
Ακόμη ανέφερε ότι θα υπάρξει μια περιστολή το 2010, αλλά όλα αυτά θα είναι μια παρένθεση που θα ξεπερασθεί.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε στο ΙΚΑ, τόνισε ότι έχουν συμφωνήσει στις πολιτικές που είναι συνδυασμένες, καθώς και στον πολλαπλασιασμό των ελέγχων.
Ακόμη είπε ότι βρίσκεται σήμερα στην Κρήτη για να μεταφέρει το μήνυμα του Πρωθυπουργού που είναι μήνυμα πίστης στον εαυτό μας: Θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, θα τα καταφέρουμε και θα βγούμε νικητές, είπε.
Ο νέος οικισμός «Κουνάβοι Ι» που κατασκεύασε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας αποτελείται από σύγχρονες κατοικίες επιφανείας από 68 τ.μ. ως και 105 τ.μ., δύο, τριών και τεσσάρων κυρίων δωματίων, οι οποίες βρίσκονται σε διώροφα κτίρια που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις άνεσης και αισθητικής και διαθέτει όλα τα δίκτυα υποδομής.
Κατά την διάρκεια της παράδοσης των κατοικιών υπήρξε διαμαρτυρία με πανό και συνθήματα από εργαζόμενους και συνταξιούχους για τα μέτρα της Κυβέρνησης, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΚΗ Γ. Σκουλατάκης σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα πλήγματα που, όπως είπε, «δέχονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, προσθέτοντας πως αυτές οι πολιτικές δεν βοηθούν και ότι οι εργαζόμενοι θα είναι απέναντι».
Ο υπουργός επισκέφθηκε νωρίτερα το ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο και συναντήθηκε με την Διευθύντρια του κ. Βελιγραδή, όπου συζητήθηκε το θέμα της ανασφάλιστης εργασίας και τόνισε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για τη μείωσή της. Ανέφερε ότι άμεσα, τοπικά συνεργεία άλλα και άλλα συνεργεία θα ξεκινήσουν ελέγχους στην αγορά, προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα της ανασφάλιστης εργασίας.
Μετά την παράδοση των παραχωρητηρίων ο κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΟΑΕΔ, όπου, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα, «υπάρχει μια ταχύτατη αύξηση των προγραμμάτων του Οργανισμού από το 5% της υλοποίησης του στο 7,5% και έχουν διατεθεί 250 εκατ. στην αγορά».
Ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε επίσης με τις Διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων. Κατά την άφιξη του στα γραφεία του ΕΚΗ τον υπουργό περίμεναν με πανό και συνθήματα διαμαρτυρίας μέλη του ΠΑΜΕ που εξέφρασαν τη αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα και τα εργασιακά.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου