ΕΛΛΑΔΑ

Νάξος: Η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα

νάξος-η-περιφορά-του-επιταφίου-μέσα-στ-497287

Η εικόνα του λιτού Επιταφίου που είναι φτιαγμένος από ξύλα της θάλασσας και στολισμένος με ελάχιστα αγριολούλουδα, πραγματικά προκαλεί δέος. Το ίδιο και η περιφορά του μέσα στη θάλασσα.

Πρόκειται για την πιο ξεχωριστή περιφορά Επιταφίου που είχαν τη χαρά να βιώσουν κάτοικοι και επισκέπτες της Νάξου που βρέθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής στην παραθαλάσσια εκκλησία Αγία Γρηγορούσα στην περιοχή Καστράκι, στο Πολίχνι.

Αρκετός κόσμος και σίγουρα πολύ περισσότερος, από τα προηγούμενα χρόνια, βρέθηκε στο Καστράκι τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα για να ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όλοι μαζί, ξεκίνησαν προς την παραλία για την περιφορά του Επιτάφιου και των ιερών εικόνων, γεμάτοι πίστη, ευλάβεια, και δύναμη.

Το έθιμο χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο γνωστό και προκαλεί το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων πιστών που επιλέγουν να παρακολουθήσουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής στο παραθαλάσσιο ξωκλήσι της Αγίας Γρηγορούσας.

Όλοι μαζί, έψαλαν το “Ω γλυκύ μου έαρ” και έζησαν από κοντά τη μοναδική αυτή εμπειρία με την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα. Τον Επιτάφιο συνόδευαν οι ψαλμωδίες των πιστών υπό τους ήχους από παραδοσιακό “σουβλιάρι” και αυτοσχέδιο τύμπανο. Γυναίκες και παιδιά έραναν τον Επιτάφιο με ροδοπέταλα κι αγριολούλουδα.

Το Καστράκι είναι η μοναδική περιοχή στις Κυκλάδες που η περιφορά του Επιτάφιου γίνεται μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα νεότερο έθιμο που έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια ο τοπικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου, με τη συμπαράσταση και τη σύμφωνη γνώμη του Ιερέα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της κοινότητας Σαγκρίου Νάξου, όπου αμέσως μετά τη λειτουργία στην Αγία Γρηγορούσα, οι πιστοί συνοδεύουν τον Επιτάφιο στην παραλία του Καστρακίου και τον περιφέρουν μέσα στη θάλασσα χωρίς να τους φοβίζουν οι καιρικές συνθήκες της ημέρας, ούτε καν τα μποφόρ που πιθανόν να πνέουν στην περιοχή.

Η περιφορά του Επιταφίου στη θάλασσα έγινε κι εφέτος το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, αφού ο ιερέας της περιοχής θα έπρεπε να λειτουργήσει και να κάνει περιφορά επιταφίου και σε άλλες εκκλησίες.

Με πληροφορίες από naxostimes.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου