ΕΛΛΑΔΑ

Σύμβουλος με… διασυνδέσεις για την Οικονομία

σύμβουλος-με-διασυνδέσεις-για-την-οι-851206

Επισήμως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από το γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο ορισμός του Ιταλού πρώην υπουργού Οικονομικών Τομάζο Πάντοα Σκιόπα στη θέση του συμβούλου σε θέματα Οικονομίας και συγκεκριμένα, μακροοικονομίας, φορολογικά, τραπεζικά και διαχείρισης χρέους.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σκιόπα «με την παγκόσμια γνώση του στο σύνθετο πλέγμα των θεσμικών και οικονομικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τη σημαντική εμπειρία του στη χάραξη πολιτικής σε ανώτατο διεθνές επίπεδο, θα παρέχει συμβουλές στον Πρωθυπουργό σε θέματα πολιτικού σχεδιασμού που αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής, δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης».
Ο Τομάζο Πάντοα Σκιόπα διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-08) και πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008). Σήμερα είναι πρόεδρος της Notre Europe, πρόεδρος του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Bocconi Luigi στο Μιλάνο και έχει MSc από το Massachusetts Institute of Technology.
Ο κ.Σκιόπα βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και είχε επαφές με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.
Η επιλογή του θεωρείται αποτέλεσμα πολύμηνων παρασκηνιακών διεργασιών που εκτυλίχθηκαν στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη όπου βρίσκεται η έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην Ουάσιγκτον όπου εδρεύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή κυβέρνηση προβαίνει στην πρόσληψη συμβούλου με αποστολή το lobbying στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στους διεθνείς επενδυτές.
Ο κ. Σκιόπα έχει προσωπική γνωριμία με τον Γ. Παπανδρέου με τον οποίο συναντήθηκε περίπου προ δύο μηνών και οι απόψεις τους για την ευρωζώνη και το ευρώ συμπίπτουν σε πολλά σημεία με αυτές που έχει εκφράσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός.
Εκτιμάται, λοιπόν, ότι είναι το πρόσωπο με τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να επανενώσει το δίκτυο των οικονομικών διαδρομών που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να κινηθεί ξανά με αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές. Να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση συζητεί με δύο ακόμη προσωπικότητες για τη θέση αυτήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου