ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνουν το πόθεν έσχες εφοριακών

ψάχνουν-το-πόθεν-έσχες-εφοριακών-851206

"Σκούπα" παίρνουν στο υπουργείο Οικονομικών για να… καθαρίσουν εφοριακούς, τελωνειακούς και άλλους δημόσιους λειτουργούς, οι οποίοι εμπλέκονται σε ύποπτες υποθέσεις. Μάλιστα, θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες των υπαλλήλων και αν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί τυχόν "αθέμιτος πλουτισμός", θα ακολουθήσει άνοιγμα λογαριασμών.
Χθες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διέταξε τη διενέργεια 25 ερευνών-ΕΔΕ κατά υπαλλήλων τόσο της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου όσο και περιφερειακών υπηρεσιών, όπως ΔΟΥ, τελωνεία και κτηματικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθούν τουλάχιστον άλλες περίπου 50 ΕΔΕ. Παράλληλα, στο στόχαστρο των οικονομικών επιθεωρητών μπαίνουν εφοριακοί υπάλληλοι που το τελευταίο διάστημα με τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις αλλάζουν δηλούμενα στοιχεία παλαιότερων ετών που αφορούν στο σκέλος των δαπανών. Διαπιστώθηκε ότι είχαν διογκώσει τις δαπάνες τους για να πάρουν επιστροφή φόρου.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος για τους 224 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και πολλοί εφοριακοί για τους οποίους, διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις ή ότι οι δηλώσεις τους δεν είχαν εκκαθαριστεί στην τριετία 2007-2009.
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις ΕΔΕ, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως πρόκειται για διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν σε χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό, παράτυπους ελέγχους επιχειρήσεων, μη υποβολή εκθέσεων ελέγχου, παραλείψεις σε διαχειριστικούς ελέγχους, παράλειψη άσκησης καθηκόντων και συγκεκριμένα μέτρων προστασίας του αιγιαλού, εμπλοκή σε κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα, μη είσπραξη δασμών και λαθρεμπορία κλωστοϋφαντουργικών ειδών από την Κίνα, παράτυπη παράδοση αφορολόγητων καυσίμων, παράνομη απουσία μετακινηθέντος υπαλλήλου, διαρροή προσωπικών δεδομένων, έκδοση πλαστών Αποδεικτικών Φορολογικής Ενημερότητας και συνέργεια σε έκδοση πλαστών δηλώσεων ΦΠΑ κ.λπ.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις διατάχθηκαν και έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), για να διερευνηθεί αν προκύπτει "αθέμιτος πλουτισμός". Επιπρόσθετα, εντολή ελέγχου περιουσιακής κατάστασης δόθηκε και για υπαλλήλους που φέρονται στην έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Siemens.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο των οικονομικών επιθεωρητών μπαίνουν εφοριακοί υπάλληλοι που το τελευταίο διάστημα με τροποποιητικές δηλώσεις αλλάζουν δηλούμενα στοιχεία παλαιότερων ετών (από το 1999 και μετά) που αφορούν στο σκέλος των δαπανών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω εφοριακοί διόγκωναν τις δαπάνες για τους τόκους πρώτης κατοικίας, τα ιατρικά έξοδα, ενώ δήλωναν περισσότερα προστατευόμενα μέλη ή ανάπηρους γονείς. Με τον τρόπο αυτό είτε μηδένιζαν τη φορολογική τους επιβάρυνση είτε είχαν επιστροφές φόρου.
Οπως τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει η πολιτική βούληση για να μην υπάρξουν "στεγανά σημεία από τον έλεγχο διαφάνειας και νομιμότητας ούτε στο εσωτερικό των δικών του υπηρεσιών".

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου